قورمه سبزی یکی از خورشهای معروف و خوشمزه ایرانی است که درست کردن نوع مرغوب آن تجربه بسیاری میطلبد. از نظر هر ایرانی خوشمزهترین قورمه سبزی دنیا زیر نظر مادر یا مادربزرگشان پخته میشود. جا افتادن خورش یکی از مهمترین امور در شکل گیری مزه آن است. این جا افتادگی تنها توسط تجربه و با آشپزان ماهر میسر میشود.
این غذای خوشمزه و پرطرفدار دارای سبزیها و ادویه جات به خصوصی است. در ادامه معرفی ادویه قورمه سبزی و طرز تهیه ترکیبات آن میپردازیم.
ترکیبات ادویه مخصوص قورمه سبزی:
همانگونه که احتمالا می دانید هر نقطه از کشور ما قورمه سبزی را به صورت مختلفی درست میکنند که سبب تفاوت طعم و مزه آن میشود. شما با توجه به سلیقه خود میتوانید هر کدام از موارد این ادویه را کم و زیاد کرده تا به مزه دلخواه برسید. میزان ترشی، تلخی، شوری و شیرینی خورش شما با کم و زیاد کردن این موارد تنظیم می شود.
پودر غوره : ۲ قاشق غذا خوری
پودر گل محمدی: در صورت تمایل مقدار کم
زردچوبه : ۱ قاشق غذا خوری
پودر فلفل سیاه :۱ قاشق غذا خوری
پودر رازیانه : ۱ قاشق غذا خوری
تره خشک : ۲ قاشق غذا خوری
گشنیز خشک : ۲ قاشق غذا خوری
شنبلیله خشک : ۱ قاشق غذا خوری
اسفناج خشک : ۲ قاشق غذا خوری
جعفری خشک : ۲ قاشق غذا خوری
طرز تهیه ادویه قورمه سبزی:
در ابتدا باید سبزیهای گفته شده را تهیه کنید و پس از شستن و پاک کردن آنها را روی یک پارچه پهن کنید تا خشک شوند. چنانچه سبزیها را قدری خرد کنید سرعت خشک شدن آنها بالاتر می رود. باید آنها را در سایه و به دور از نور آفتاب خشک کنید تا سیاه نشوند.
روش دوم این است که سبزی خشک آماده تهیه کنید و در ادویه خود به کار ببرید، ولی استفاده از سبزی تازه هم سبب مزه بهتر شده و کیفیت ادویه شما را بالا میبرد. این سبزیها را در هاون ریخته و به خوبی بکوبید و مخلوط کنید تا قدری نرم شوند. سپس سبزیها را در دستگاه آسیاب ریخته و مخلوط کنید تا یکدست شوند. در نهایت دیگر ادویهها را اضافه کنید. این ادویه را میتوانید تا دو سال در جای خشک و خنک نگهداری و استفاده کنید.
بهترین ادویه و سبزی مخصوص قورمه سبزی
مقدار ادویه و چاشنی قرمه سبزی چقدر باید باشد؟
میزان ادویه و چاشنی استفاده شده در قورمه سبزی کاملا به ذائقه افراد بستگی دارد، ولی بهتر است مقدار چاشنی و ادویه زیاد نباشد چون باعث تغییر طعم و رنگ خورش می شود. اغلب اندازه چاشنی ها معادل یک قاشق غذاخوری و ادویه ها معادل یک قاشق مرباخوری است.
خوشمزه ترین ادویه و سبزی مخصوص قورمه سبزی
زمان اضافه کردن ادویه قورمه سبزی:
برای استفاده از این چاشنی، باید بگذاریم که قورمه سبزی به طور کامل جا بیفتد، آنگاه چاشنی را اضافه کنیم. پس از اضافه کردن این چاشنی باید بگذاریم، خورش حداقل به مدت ۳۰ دقیقه دیگر روی حرارت بماند تا مزه چاشنی را جذب کند.
یکی از مهمترین نکات در پخت قورمه سبزی، استفاده از سبزیجات تازه با اندازه های مشخص است. برای تهیه قورمه سبزی باید سبزی به خوبی تفت داده شود، دقت کنید که تفت دادن بیش از اندازه سبزی باعث تغییر طعم تلخ شدن آن می شود.
خواص قورمه سبزی چیست؟
از آن جایی که قورمه سبزی همیشه در سفره ایرانیها موجود بوده و یکی از خورشهای مورد علاقه و معروف این سرزمین بوده است؛ شاید کمتر کسی به فواید و خواص آن توجه کرده باشد. جالب است بدانید این خورش خوشمزه دارای خواص بسیار زیادی برای بدن بوده و این امر یکی از مواردی است که باعث پررنگ شدن نقش این خورش در سفرههای ایرانیان شده است.
سبزیهای این خورش منبع مغذی برای ویتامین C هستند. ویتامین c یکی از مهمترین ریزمغذیها برای تقویت سیستم ایمنی بدن میباشد.
افزایش اشتها یکی از خواص این غذا است. علاوه بر بوی دلانگیز و طعم به خصوص این غذا، به دلیل داشتن زردچوبه به افزایش اشتها و هچنین کنترل دیابت میانجامد. ادویه زردچوبه که در خورش قورمه سبزی به کار میرود، دارای خاصیت ضد التهابی بوده و برای جلوگیری از آرتروز و کاهش درد مفاصل نیز مناسب است. این ادویه در قورمه سبزی با داشتن آنتی اکسیدان باعث تقویت حافظه و جلوگیری از آلزایمر میشود.
تره و جعفری دو سبزی هستند که دارای منابع ویتامین A میباشند. ویتامین A برای بینایی بسیار مفید بوده و برای بالا بردن سوی چشم قابل استفاده بسیار است.
از دیگر خواص سبزی جعفری میتوان به کمک به تقویت فشار خون اشاره کرد. این سبزی با داشتن فولیک اسید به پمپاژ بهتر قلب کمک میکند. سبزی جعفری دارای روغن خاصی بوده که به جلوگیری از رشد غدد مضر از جمله غدد سرطانی کمک میکند. از این نظر برای جلوگیری از ابتلا به سرطان نیز مفید میباشد.
جعفری و شنبلیله منابع سرشار از منیزیم هستند. کلسیم و منیزیم برای محکم شدن استخوانها و جلوگیری از پوکی استخوان بسیار مفید است. همچنین با وجود آهن بسیار زیاد در این سبزیها، منبع مناسبی برای تامین آهن بدن بوده و باعث بهبود کم خونی میشوند.
کلسیم و منیزیم در لوبیای چشم بلبلی که در برخی از مناطق ایران برای تهیه قورمه سبزی به کار میرود نیز وجود دارد. این مواد برای بهبود عملکرد سیستم قلبی عروقی مفید بوده و باعث جلوگیری از بروز این دسته از بیماریها میشود.
آخرین خاصیت خورش قورمه سبزی که در اینجا به آن اشاره میکنیم، وجود ویتامین c و k در پیازچه است. پیازچه که در برخی از طرز تهیههای قورمه سبزی به کار میرود با داشتن این دسته از ویتامینها برای سلامت استخوانها و کلاژن سازی پوست بسیار مفید است.
ویتامین k ویتامینی است که برای خونریزی بسیار مفید است. این ویتامین در انعقاد خون نقش مهمی داشته و وجود آن به جلوگیری از خونریزی کمک میکند. مصرف قورمه سبزی باعث تامین شدن ذخایر ویتامین k بدن میشود.
قورمه سبزی یکی از غذاهای اصیل ایرانی است که با وجود سبزی و ادویههای گوناگون به شکل لذیذی پخته شده و به مصرف میرسد. این خورش خوشمزه و پرطرفدار حکم شناسنامه غذاهای ایرانی را دارد. ادویه قورمه سبزی از ترکیب تعدادی ادویه و سبزی درست شده که هم به صورت آماده وجود دارد و هم میتوان مواد اولیه آن را تهیه کرده و به تنهایی و در منزل درست کرد.