قصد داریم شما را با کمپرسور اسکرو آشنا کنیم و بگوییم چرا استفاده از این دستگاه نسبت به دیگر کمپرسورها مزایای بیشتری دارد.
ایده کمپرسور اسکرو اولین بار توسط یک مهندس آلمانی به نام هاینریش کریگار شکل گرفت؛ اما کریگار نتوانست کمپرسور را بسازد و یک مهندس سوئدی به نام آلف لیشلوم اولین کمپرسور چرخان را ساخت. سالها بعد این دستگاه توسط فرد دیگری به نام لیونگ استروم تکمیل شد. روند تکاملی کمپرسور در طول تاریخ بهواسطه مزایای زیاد آن شدت پیدا کرد، به شکلی که امروزه بسیاری از غولهای بزرگ دنیا مثل هیتاچی، سول ایر در حال تولید کمپرسور هستند. در این مقاله قصد داریم شما را با کمپرسور اسکرو آشنا کنیم و بگوییم چرا استفاده از این دستگاه نسبت به دیگر کمپرسورها مزایای بیشتری دارد.
کمپرسور اسکرو
قبل از آن که کمپرسور اسکرو را تشریح کنیم منطقیتر است خود کمپرسور را تعریف کنیم. در واقع کمپرسور هوا یک دستگاه مکانیکی است که هوا را متراکم کرده و با تغییر فشار و دما آن را به بیرون منتقل میکند. به عبارتی نیروی محرکه کمپرسور، هوا را از فضای اطراف مکش کرده و در قسمتی به نام محفظه تراکم، هوا را فشرده کرده و ضمن تغییر دما هوای متراکم را به بیرون میدهد.
کمپرسورها از لحاظ عملکردی به دو نوع دینامیکی و جابهجایی مثبت تقسیم میشوند؛ کمپرسور اسکرو از نوع جابهجایی مثبت است که نمونه عینی آن میتوانیم به تلمبههای باد اشاره کنیم که هوا توسط پیستون ابتدا مکش شده و سپس با فشار رو به پایین پیستون هوای محصور شده، متراکم میشود.
کلمه اسکرو (screw) در زبان فارسی به معنای پیچیدن، تاب دادن یا پیچاندن است و استفاده از این کلمه بعد از واژه کمپرسور اشاره به نوع چرخ دندههایی دارد که کار تراکم هوا را انجام میدهند. در واقع هوا توسط چرخ دندهها مکش شده و در حین چرخش آنها، هوا متراکم میشود.
انواع کمپرسور اسکرو
شرکتهای سازنده بنا به سیاست خود این کمپرسور را به انواع مختلف تقسیمبندی میکنند، مثلاً بر اساس سایز مخزن، سیستم محرک چرخدندهها و یا توان الکتروموتور این گروهبندی را ایجاد میکنند. اما به طورکلی دو نوع کمپرسور اسکرو وجود دارد که عبارتند از:
۱. کمپرسور اسکرو بدون روغن
۲. کمپرسور اسکرو روغنی
تفاوت این دو نوع کمپرسور در استفاده از روغن در محفظه تراکم است. بسیاری از صنایع و مشاغل در زمان استفاده کمپرسور نیاز به هوای خالص دارند. مثلاً در دندانپزشکیها نیاز است تا هوای تولیدی برای ساکشن خالص و بدون آلودگی استفاده شود؛ برای همین باید در محفظه تراکم و زمانی که چرخدندهها هوا را متراکم میکنند از روغن برای روان کاری استفاده نشود.
گفته شد که برای تراکم هوا، نیاز است جریان مکش شده در طول روتورها حرکت کند. طبیعی است که حرکت دو چرخدنده در کنار هم موجب افزایش اصطکاک و دما خواهد شد؛ لذا برای روان کار کردن چرخدندهها از روغن استفاده میشود. استفاده از روغن در چرخدنده اسکرو روغنی مشکلی ندارد، اما برای مشاغلی مانند دندانپزشکی یا صنایع دارویی که هوای خروجی بدون روغن یا آلودگی است، طراحی سیستم به شکلی است که برای کاهش اصطکاک یا دما نیاز به روغن نیست. معمولاً از روکش تفلون برای چرخدندهها استفاده میشود.
مزایای خرید کمپرسور اسکرو
مهمترین دلیل خرید کمپرسور چرخنده میزان دبی و فشار هوایی است که کمپرسور تولید میکند. کمپرسور اسکرو در مقایسه با نوع رفت و برگشتی توانایی تولید هوای پر فشار بیشتری دارد. یعنی اگر شما نیاز به نیروی بالای سیال (فشار هوای زیاد) دارید، باید از این نوع کمپرسور استفاده کنید.
البته کمپرسور اسکرو مزایای دیگری نیز دارد که عبارت است از:
کمپرسور اسکرو در مقایسه با دیگر کمپرسورها، توانایی تولید هوای پرفشار بیشتری دارد؛ یعنی اگر شما نیاز به نیروی بالای سیال (فشار هوای زیاد) دارید، باید از این نوع کمپرسور استفاده کنید.
هزینه انرژی در آن نسبت به دیگر کمپرسورها پایینتر است. زمانی هزینه انرژی حائز اهمیت است که استفاده مدام از دستگاه کمپرسور در دستور کار قرار دارد.
صدای تولیدی در دستگاه کمپرسور اسکرو کاهش یافته است.
لرزش در این کمپرسور به واسطه نرو ماده بودن چرخدندهها و محاسبات دقیق در دستگاه بسیار پایین است.
راندمان دستگاه به واسطه حذف عیب ضربه قوچی از کمپرسور اسکرو بالاتر از کمپرسور رفت و برگشتی است. البته نباید فراموش کرد که به واسطه حذف سیلندر و پیستون دمای داخلی محفظه تراکم کمتر میشود و کمپرسور بهواسطه داغ شدن نباید خاموش شود.
انتخاب کمپرسور اسکرو
همه ما تمایل داریم در زمان خرید بهترین کمپرسور اسکرو را خریداری کنیم. بسیاری از خریداران در زمان انتخاب کمپرسور باد اسکرو تصمیم میگیرند یک برند خاص خریداری کنند، حتی اگر لازم است هزینه بیشتری پرداخت میکنند؛ اما چنین انتخابی کاملاً اشتباه است، زیرا عوامل دیگری در انتخاب کمپرسور دخیل است که باید به آن توجه شود:
- ۱. میزان حجم هوای مورد نیاز
- ۲- میزان فشار هوای مورد نیاز
- ۳. کیفیت هوای تولیدی
- ۴. برنامه نگهداری و تعمیرات منظم دستگاه
-
تشخیص این فاکتورها بهسادگی نیست و نیاز به ترسیم گراف واحد ایرند و محاسبات خاص است که باید توسط شرکتهای فنی انجام شود.شرکتهایی مانند هوایار علاوه بر آن که برنامهریزی منسجمی انجام میدهند، وظیفه آموزش به اپراتور را نیز بر عهده دارند. فراموش نباید کرد که کمپرسورها دارای ارتعاش هستند و این ارتعاش اگر دچار نوسان شود به معنای خرابی یا پیشزمینه برای خرابی دستگاه است.
امتیاز شما به این مطلب چنده؟