ماء الشعیر چیست و چه خواص و فوایدی برای سلامت بدن دارد؟
در زبان انگلیسی از ماءالشعیر با نام Beer یاد میشود که به معنای آبجو است. علت این نامگذاری جو موجود در ماءالشعیر است که به عنوان مادهی اصلی این نوشیدنی شناخته شده است.
ماءالشعیر نوعی نوشیدنی گازدار بدون الکل است که از عصارهٔ جوانهٔ جو تهیه می شود و دارای ترکیباتی مانند ساکارز، گلوکز، مالتوز و ویتامین C ، ویتامین های گروه B ، اسیدهای آلی، انواع آمینواسید ها، املاح، اسید نوکلئیک و آب گازدار است.
خواص ماء الشعیر
رفع تشنگی
ماءالشعیر از نوشیدنی هایی است که تهیه شده از جوانه جو می باشد وتشنگی را رفع می کند. مواد ماالشعیر کمک می کنند که تشنگی شما بهتر و سریعتر از نوشیدن آب رفع شود.نوشیدن ماء الشعیر می تواند بر کاهش دمای بدن در روزهای گرم، برای افراد گرم مزاج اثر بگذارد. ماءالشعیر در تأمین آب و الکترولیت های بدن مؤثر است زیرا ماءالشعیر متشکل از دانه های جو ، آب رازک و سایر افزودنی های مجاز خوراکی می باشد. نوشیدن ماء الشعیر به علت خاصیت دفع کنندگی صفرا از بدن، برای افراد دارای پوست خشک مفید است و موجب بهبود وضعیت پوست شان می شود.
ماءالشعیر برای رفع استرس و اختلالات عصبی:
ماءالشعیر سرشار از ویتامین های گروه B است که این ویتامین ها محلول در آب هستند و در سنتز میانجی های عصبی نقش مهمی دارند، و سبب رفع استرس و بسیاری از اختلالات عصبی می شوند. ماء الشعیر به دلیل خاصیت سردی و رطوبت بخشی، در مواردی که علت آشفتگی افکار و تنش عصبی، حرارت بالای بدن باشد ، مشکلات عصبی را بهبود می بخشد. مصرف ماء الشعیر می تواند باعث تمدد اعصاب برای افرادی که دچار تنش و کلافگی ناشی از بالا رفتن حرارت بدنشان هستند ، شوند.
خواص ماءالشعیربرای پوست:
ویتامین های موجود در ماالشعیر از پوست محافظت کرده و برای سلامت آن مفید است. نوشیدن ماالشعیرسبب روشن شدن پوست و شفافیت و قابل انعطاف تر شدن پوست می شود. شست وشوی موضعی صورت با ماءالشعیر می تواند تا حدی لک های صورت را برطرف کند. برای این کار یک پنبه را به ماء الشعیر آغشته کنید و روزی دو یا سه بار به محل لک ها بمالید. بعد از اینکه خشک شد، صورت را با آب ولرم بشویید. همچنین ماء الشعیر به دلیل سلنیوم موجود می تواند به بهبود خاصیت کشسانی پوست کمک و از شل شدن آن جلوگیری کند.
خواص ماءالشعیر برای مو:
ماءالشعیر سرشار از ویتامین های گروه B و اسید آمینه است که برای پوست و مو مفید هستند و دارای خواص درمانی بسیاری برای خانم ها هستند . در اصطلاح طب سنتی ماء الشعیر «جالی» است؛ یعنی خاصیت جلابخشی و پاک کنندگی دارد. برای تقویت مو با ماءالشعیر و خوش حالت و نرم و لطیف شدن آن یک شیشه ماءالشعیر را باز کرده و در هوای آزاد بگذارید تا گاز آن خارج شود، پس از شامپو زدن موهای خود و شستشو کامل با آب ، موها را خشک کنید و سپس موهای خود را با ماء الشعیر بشویید و ماساژ دهید و سر خود را با پارچه و یا حوله ببندید . یک بار در هفته می توانید از این روش برای براق شدن مو و لخت شدن آن استفاده کنید.
ماءالشعیر برای دفع سنگ کلیه:
ماءالشعیر به دفع سنگ های کلیوی کمک می کند بنابراین به افرادی که سنگ کلیه دارند، توصیه می شود ماء الشعیر فراوان بنوشند. ماء الشعیر خاصیت ادرار آور بودن دارد و سبب شستشوی کلیه ها می شود . طی این شست وشو و انجام عمل ادرار، سنگ از کلیه دفع می شود.در صورت عدم مصرف افراطی ماء الشعیر از تشکیل این سنگ ها جلوگیری می کند . نوشیدن بیش از حد ماء الشعیر برای مثانه خوب نیست و مضر است و مطابق دستورات طب سنتی برای اصلاح و بر طرف کردن این مشکل باید ماء الشعیر را با مصلحش مانند انواع روغن ها مثل روغن بابونه، روغن بادام شیرین و روغن زیتون میل کنید تا به مثانه آسیب نزند.ماءالشعیر نوشیدنی مناسبی است که آب و الکترولیت های بدن را تامین می کند.
خواص آنتی بیوتیکی ماءالشعیر:
رازک موجود در ماء الشعیر که مزه تلخ آن را ایجاد می کند خاصیت آنتی بیوتیکی نیز دارد که به پایداری ماءالشعیر کمک می کند.
ماءالشعیر برای رفع التهاب روده و درمان یبوست:
عصاره مالت جو حاوی فیبرهای غذایی محلول است که التهاب روده، یبوست و مشکلات معده را رفع می کند اما نوشیدن زیاد ماء الشعیر به دلیل نفاخ بودن برای افرادی که دچار یبوست هستند، مناسب نیست زیرا با مصرف ماءالشعیر راه خروج مواد زائد از شکم بسته می شود.
ماءالشعیر برای کاهش خطر بیماری های قلبی و انواع سکته:
فیبرهای موجود در ماءالشعیر علاوه بر تنظیم عملکرد روده، سبب کاهش خطر بیماری های قلبی و بعضی انواع سرطان می شوند.ماءالشعیر حاوی فلاونوئید ها، کاروتنوئید ها و آنتوسیانین است که عملکرد خون رسانی قلب را بهبود می بخشد و ابتلا به پرفشاری خون کاهش می دهد و از بدن در برابر سکته های قلبی و مغزی محافظت می کند.ماءالشعیر برای جلوگیری از لخته شدن خون:
مواد تشکیل دهنده ماالشعیر از لخته شدن خون در بدن جلوگیری می کنند.
ماءالشعیر برای جلوگیری از پوکی استخوان:
ماالشعیر سبب استحکام بیشتر استخوان ها و جلوگیری از پوکی استخوان می شود. خوردن این نوشیدنی به علت مواد معدنی موجود در آن به حفظ و استحکام استخوان ها، سلامت موها و جلوگیری از شکنندگی ناخن ها کمک می کند.
خواص ماء الشعیر برای کودکان:
با نوشیدن ماء الشعیر رشد بدن به خصوص سلول های مغزی در کودکان سرعت می گیرد.
ماءالشعیر در بارداری:
نوشیدن ماءالشعیر در دوران بارداری تنها گزینه ایمن برای زنان باردار است. جنین طی ۹ ماه بارداری رشد و توسعه مییابد و مشخص شده است که نوشیدن ماءالشعیر در بارداری به رشد سریع جنین کمک میکند و جنین از مبتلا شدن به بیماریهای قلبی، مشکلات مادرزادی و آسیبهای عصبی در امان میماند.
کاهش وزن با نوشیدن ماءالشعیر:
ماءالشعیر به حفظ سلامت دستگاه گوارش و کاهش وزن کمک می کند. ماءالشعیر به این علت سبب کاهش وزن می شود که برای مدت زمانی طولانی تر در شما احساس سیری ایجاد می کند زیرا روند گوارش را آهسته تر می کند. معمولا در رژیم های لاغری، خوردن جو به دلیل خاصیت لاغر کنندگی توصیه می شود. این نوشیدنی کالری زیاد و چربی کم دارد که این عوامل سبب رفع گرسنگی و پیشگیری از پرخوری مفید است. برای نوشیدن ماء الشعیر حتما توصیه می شود مصلح آن که شیر است را فراموش نکنید. برای لاغر شدن بهتر است ماء الشعیر را ناشتا نوشید.
ماءالشعیر برای تقویت دستگاه ایمنی:
نوشیدن ماءالشعیر به تقویت سیستم ایمنی کمک می کند و خطر ابتلا به سرماخوردگی و آنفلوانزا را کاهش می دهد.
ماءالشعیر برای مبارزه با سلول های سرطانی:
ماءالشعیر به دلیل دارا بودن اسید فولیک از روده بزرگ محافظت و از رشد تومورها جلوگیری می کند و از تکثیر سلول های سرطان روده بزرگ به دلیل خواص آنتی اکسیدانی جو جلوگیری می کند . آنتی اکسیدان های موجود در ماءالشعیر با آسیب رادیکال های آزاد که می تواند برای پوست مضر باشد، مبارزه می کنند و سلنیوم موجود در آن به کاهش خطر سرطان های پوست، روده بزرگ، پروستات، معده و پستان کمک می کند.
ماءالشعیر برای دیابتی ها:
افراد مبتلا به دیابت نوع 2 بهتر است مصرف منظم ماءالشعیر را در برنامه غذایی خود بگنجانند زیرا این نوشیدنی ویتامین ها و مواد معدنی ضروری مانند فیبر محلول بتا-گلوکان که جذب گلوکز را کُند می سازد را در خود دارد و سطوح گلوکز و انسولین را در افراد مبتلا به مقاومت به انسولین کاهش می دهد.
پاکسازی دستگاه ادراری با ماءالشعیر:
ماءالشعیر به درمان عفونت دستگاه ادراری کمک می کند زیرا جو دارای فواید سلامت بسیاری است و بهترین گزینه برای کمک به پاکسازی دستگاه ادراری تحریک شده محسوب می شود. در صورتی که با عفونتی دردناک و شدید مواجه هستید حتما آبجو پوست دار مصرف کنید.
مصرف ماء الشعیر در زنان:
به زنان توصیه می شود از ماء الشعیرهایی که از گاز کمتری دارند، استفاده کنند، زیرا گاز باعث اختلال در جذب کلسیم در بدن می شود.
ماء الشعیر تب بر:
ماء الشعیر مزاج سرد و تر دارد و به بدن رطوبت می دهد و تسکین دهنده حرارت باطنی است. همچنین ماءالشعیر ادرارآور است و باعث می شود کسی که تب دارد چندین بار ادرار کند و به این طریق تبش پایین بیاید.رطوبت و تکرر ادرار آن سبب می شود که برای افرادی که تب دارند، مفید واقع شود.
ماءالشعیر مفید برای آبله مرغان:
نوشیدن مکرر ماء الشعیر برای بهبود آبله مرغان و سرخک مفید است زیرا خاصیت پاک کنندگی و جلابخشی ماء الشعیر، تب را از بیمار دور می کند و به بهبود بیماری سرعت می بخشد. در این بیماری ها لکه هایی روی پوست را با ماء الشعیر شست وشو دهید تا زودتر برطرف شوند.
ماءالشعیر برای درمان سرفه:
نوشیدن روزانه دو تا سه لیوان ماء الشعیر برای افرادی که دچار سرفه های مکرر و طولانی هستند، سفارش می شود . برای اینکه ماء الشعیر خاصیت درمانی برای سرفه داشته باشد آن را همراه با عناب و سه پسو می توان مصرف نمود.
انواع طعمهای ماءالشعیر
ماءالشعیرها در طعمهای متفاوتی تهیه میشوند که هر کدام خواص متفاوتی برای بدن دارند. پرطرفدارترین طعمهای ماءالشعیر عبارتند از: ماءالشعیر قهوه، ماءالشعیر ساده (کلاسیک)، ماءالشعیر لیمو، ماءالشعیر انار، ماءالشعیر میوه های استوایی، ماءالشعیر آناناس، ماءالشعیر هلو و غیره، که مخاطبان بر اساس ذائقه و علایق خود نوشیدنی مورد نظر خود را انتخاب میکنند.
طرز تهیه ماءالشعیر سنتی:
50 گرم جوی پوست کنده را با چهار لیوان آب روی حرارت ملایم، به مدت 40 تا 50 دقیقه می جوشانیم تا جوها به حالت شکفته این ترکیب را همانگونه داغ صاف می کنیم و در جای خنک می گذاریم تا سرد شود. از این چهار لیوان بیش از سه لیوان ماءالشعیر به دست می آید که دو روز قابل نگهداری در یخچال است. ماء الشعیر نباید غلیظ و ژله ای باشد و اگر جو مرغوب باشد، رنگ ماءالشعیر سرخ ملایم و کمرنگ خواهد بود.
تفاوت اصلی بین نوشیدنی مالت و ماءالشعیر
مواد اصلی تشکیلدهندهی مالت عبارتند از جو، رازک و آب هستند و در زمان تولید از مواد دیگری همانند ذرت، برنج، دکستروز و … استفاده میشود.
ماءالشعیر از جو، رازک، مخمر و آب تشکیل شده است که به کمک دستگاههای مخصوص، تخمیر میشوند.
در مرحلهی تخمیر حبابهایی از الکل ایجاد میشوند که از طریق حرارت، الکل ایجاد شده را برای رسیدن به ماءالشعیر بدون الکل تبخیر میکنند.
در نظر داشته باشید که فرآیند تخمیر برای تولید نوشیدنی مالت با ماءالشعیر متفاوت است. در واقع برای تهیهی هر دو نوشیدنی از مخمر استفاده میشود. تفاوت اصلی بین ماءالشعیر و نوشیدنی مالت، نوع مخمری است که بهکار میرود. بههمین دلیل از لحاظ طعم، ماءالشعیر نسبت به نوشیدنی مالت تلختر است.
دانههای ذرت شیرینشده، برنج و دکستروز به نوشیدنی مالت طعم شیرینی میدهند، اما نوشیدنی مالت بهاندازه نوشابه شیرین نیست. قند موجود در نوشیدنی مالت کاملا طبیعی است. بنابراین مضرات نوشابه از ماءالشعیر بیشتر است.
دلستر بهتراست یا نوشابه؟
دلستر بدون طعم و بدون شیرینی از نوشابه بهتر است زیرا دارای ویتامین ث و گروه ویتامین ب بوده اما نوشابه مضرات خیلی بیشتری مانند مختل نمودن جذب کلیه ،چاق کنندگی ، فسفر بالا ، دفع کلسیم دارد اما بهتر است به جای ماء الشعیر و نوشابه از آبمیوه های طبیعی و نوشیدنی های طبیعی مثل اسموتی ها یا شربت آبلیمو استفاده کنید.
کلام آخر
در سالهای گذشته انواع مختلفی از نوشیدنیها توانستهاند جای خود را در بازار نوشیدنیهای کشورمان باز کنند. در بین این نوشیدنیهای تازه، ماءالشعیر بهدلیل فواید و خواص مهمی که برای بدن دارد، از جایگاه خاصی برخوردار است و استقبال فراوانی از آن شده است.