جمعه, 22 فروردین,1404
آدرس ایمیل
info[@t]beh-zone.ir

آشنایی با موتور دو سرعته و کاربرد آن


آشنایی با موتور دو سرعته و کاربرد آن

یکی از انواع موتورها، الکتروموتور دو سرعته است که کاربرد گسترده‌ای در صنایع مختلف دارد. در ادامه این مقاله شما را با موتور دو سرعته و کاربرد آن آشنا خواهیم کرد.

مقدمه

الکتروموتور که با نام موتور الکتریکی نیز شناخته شده است، نوعی ماشین الکتریکی می‌باشد که قابلیت تبدیل الکتریسیته به حرکت یا چرخش را دارد. بیشتر الکتروموتورها بر اساس الکترومغناطیس کار می کنند. یکی از انواع موتورها، الکتروموتور دو سرعته است که کاربرد گسترده‌ای در صنایع مختلف دارد. در ادامه این مقاله شما را با موتور دو سرعته و کاربرد آن آشنا خواهیم کرد.

 

الکتروموتور دو سرعته:

موتور دو سرعته که به آن دلاندر نیز گفته می شود، موتوری است که در آن تغییرات سرعت با تغییر قطب های موجود در استاتور صورت می گیرد. در واقع موتور دو سرعته نوعی موتور الکتریکی است که تغییرات سرعت در آن تحت تاثیر تعداد قطب های موتور است.

 

اتصال دو سرعته در سیم پیچ های موتور الکتریکی امکان تغییر تعداد قطب های آن را به نسبت 1 به 2 فراهم می کند. در میان انواع الکتروموتورها، نوع دو سرعته آن به دلیل قابلیت 1 به 2 برای سرعت، بیشترین کاربرد را در صنعت دارد. موتور دو سرعته نوعی خاص از موتورهای سه فاز آسنکرون است. سیم پیچی این موتورها به گونه ای است که با تغییر اتصال موتور به شبکه سرعت چرخش تغییر پیدا می کند.

 

الکتروموتور دو سرعته

تصویری از الکتروموتور دو سرعته

 

این ویژگی در موتورهای دو سرعته بسیار مهم است و به عنوان مثال می توان به جای استفاده از درایوهای گران قیمت از موتورهای دو سرعته استفاده کرد که راه اندازی آسان تری دارند.

 

کاربرد الکتروموتور دو سرعته:

الکترو موتور دو سرعته همانطور که گفته شد کاربرد گسترده ای دارند که می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • - جرثقیل سقفی
  • - تجهیزات شهربازی ها
  • - صنایع نساجی
  • - موتور کولر
  • - جرثقیل ریلی

مشخصات الکتروموتور دو سرعته:

بر روی انواع موتورهای الکتریکی یا الکتروموتورها پلاکی توسط کارخانه تولید کننده نصب می شود که بر روی این پلاک تمام اطلاعات موتور آورده می شود. در صورتی که موارد نوشته شده بر روی پلاک به صورت درست رعایت نشود، از عمر مفید آن کاسته شده و موتور میسوزد.

No: شماره ساخته شده توسط کارخانه با No مشخص می شود

 

Type: مشخصات فنی موتور دو سرعته در این قسمت نوشته می شود.

 

A: حداکثر جریان مجاز موتور دو سرعته با A نشان داده می شود که میزان جریان نباید بیشتر از این مقدار شود.

 

V: ولتاژ کاری الکتروموتور دو سرعته می باشد که نباید ولتاژی کمتر و یا بیشتر از این مقدار به سیم پیچ های موتور اعمال گردد.

 

HZ 50: الکتروموتور دو سرعته در فرکانس 5 هرتز کار می کند.

 

HZ 60: الکترو موتور دو سرعته در فرکانس 60 هرتز که فرکانس برخی از کشورها می باشد، کار می کند.

 

RPM: این پارامتر نشان دهنده دور موتور در یک دقیقه است.

 

KW: توان الکتروموتور دو سرعته با این مؤلفه نمایش داده می شود.

 

IP: میزان حفاظت الکتروموتور در برابر گرد و غبار، آب و … را نمایش می دهد.

 

مشخصات الکتروموتور دو سرعته

تصویری از جزئیات الکتروموتور دو سرعته

 

عملکرد الکتروموتور دو سرعته:

انواع موتور دو سرعته مجهز به دو عدد کنتاکتور، یک شستی استاپ و دو شستی استاپ استارت می باشند. یکی از کنتاکتورها جهت تغذیه موتور در دور پایین و کنتاکتور دوم برای تغدیه موتور در دور بالا طراحی شده است. برای توقف موتور در هر حالتی از کلید شستی استاپ S1 استفاده می شود و جهت راه اندازی و به حرکت در آوردن موتور در دور کمتر از کلید شستی استاپ استارت S2 استفاده می شود.

با فشردن این کلید، کنتاکتور K1 تحریک شده و موتور با دور کم می چرخد. جهت تغییر در سرعت چرخش موتور از کلید شستی استاپ استارت S3 بهره گرفته می شود با فشار دادن این کلید جریان تحریک کنتاکتور اول قطع شده و جریان کنتاکتور دوم یعنی K2 وصل می شود. از این جا به بعد موتور با دور بالا کار خواهد کرد. عملکرد موتور دو سرعته برعکس چیزی که گفته شد هم امکان پذیر  است؛ به این صورت که ابتدا موتور را با دور بالا راه اندازی کرد و سپس آن را به دور کم تغییر سرعت داد.

 

کاربرد موتور دو سرعته در صنعت:

از موتور دو سرعته در صنایع مختلفی استفاده می شود که به شرح زیر است:

  • - صنایع غذایی
  • - صنایع دارویی
  • - صنایع بسته بندی
  • - صنایع نساجی
  • - صنایع نفت، گاز و پتروشیمی
  • - صنایع فلزی
  • و…

 

کاربرد موتور دو سرعته در صنعت

تصویر موتور دوسرعته

ابزارآلاتی با موتور دو سرعته:

امروزه برندهای بزرگی در دنیا به تولید انواع مختلف لوازم و تجهیزات الکتریکی دو سرعته اقدام کرده اند. پیچ گوشتی های برقی، دریل های چکشی و … ابزارآلاتی هستند که بسیاری از برندها نمونه دو سرعته آن ها را تولید کرده اند تا در مصارف مختلفی کاربرد داشته باشند.

به عنوان مثال یک دریل برقی دو سرعته با برخورداری از دو سرعت متفاوت می تواند در حالت آهسته تر جهت سوراخکاری مواد سخت مانند فلزات استفاده شود و در حالت دوم با سرعت بالاتر جهت سوراخ کاری مواد نرم تر مانند سطوح چوبی مورد استفاده قرار گیرد. همچنین یک پیچ گوشتی برقی دو سرعته به دلیل بهره مندی از گیربکس دو سرعته قابلیت تنظیم گشتاورهای مختلف را تأمین می کند تا کاربران متناسب با میزان فشار و قدرت لازم پیچکاری یا سوراخکاری را انجام دهند.

 بنابراین مکانیزم دو سرعته در ابزارآلات امکان تنظیم سرعت را برای کار با هر نوع ماده ای فراهم می کند و در پروژه های مختلف و صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد. اگرچه استفاده از این ابزارها در کارهای DIY نیز قابل استفاده می باشد.

 

ابزارآلات دو سرعته چگونه کار می کنند؟

ابزارآلات برقی با موتور دو سرعته دارای گیربکس خاصی هستند که سرعت خروجی یعنی شفت موتور را کاهش می دهند. این قابلیت از طریق دکمه‌ای که بر روی دستگاه تعبیه شده است، امکان پذیر می باشد. در یک دریل برقی با تنظیم سرعت در حالت ماکزیمم مته با سرعت بیشتری می چرخد اما قدرت کمی دارد و به همین دلیل برای سوراخ کاری مواد نرم مناسب است اما در سرعت پایین این کار با قدرت بیشتری انجام می شود و به همین جهت در سوراخ کاری سطوح سخت ایده آل می باشد.

 

ابزارآلات دو سرعته چگونه کار می کنند؟

تصویر کاربر در حال کار با ابزارآلات دو سرعته

 

سؤالات متداول

1- سرعت گردش در موتور به چه معناست؟
به معنای تعداد دورهایی است که یک ابزار برقی در واحد زمان انجام می دهد و برحسب دور در دقیقه (RPM) اندازه گیری می شود.

 

2- نام دیگر الکتروموتور دوسرعته چیست؟
نام دیگری که برای الکتروموتورهای دو سرعته و یا چند سرعته در نظر گرفته می شود دالاندر است.

 

3- کاربرد موتور دو سرعته در در چه صنایعی است؟
صنایع غذایی، دارویی، فلزی، بسته بندی، نفت، گاز و پتروشیم، نساجی و …


جمع بندی

در این مقاله با الکترو موتور و موتور دو سرعته آشنا شدید. موتورهای دو سرعته کاربرد گسترده‌تری در صنعت دارند و برای پروژه‌های تخصصی‌تری مورد استفاده قرار می‌گیرند. با توجه به کاربرد این نوع موتورها در صنعت بسیاری از تولیدکنندگان در ساخت و تولید ابزارآلات برقی خود از انواع موتور دو سرعته استفاده کرده اند.

امتیاز شما به این مطلب چنده؟

هیچ نظری ثبت نشده است

نام شما
ایمیل
وب سایت
عنوان
نظرات


بیشتر بخوانید
ایلام :آبشار گچان، آبشاری زیبا + تصاویر
 آبشارهای ایلام نمونه ای از جلوه طبیعی این استان هستند. دسترسی به اکثر آبشارهای ایلام به سختی مقدور است ولی باز هم مردم زيادي برای دیدن این آبشارها سفر می کنند، یکی از این آبشارهای زیبا، آبشار گچان م...
ادامه مطلب >
تالاب هورالعظیم کجا قرار دارد ؟
هورالعظیم واژه ای عربی به معنی تالاب بسیار بزرگ است. این نامگذاری به دلیل قرارگیری این تالاب در منطقه عرب خوزستان (در مرز ایران و عراق) واقع شده است زیرا بومیانی که در اطراف این تالاب زندگی می کنند ا...
ادامه مطلب >
مقایسه سه گوشی ردمی نوت ۱۰ پرو ، پوکو F3 و می ۱۰ تی
ردمی نوت ۱۰ پرو، پوکو F3 و می ۱۰ تی سه گوشی مطرح این برند در بخش میانی بازار هستند که هر کدام برای خودشان طرفداران پر و پا قرصی دارند.
ادامه مطلب >
چگونه سفرنامه بنویسم ؟
همواره این سئوال برای کاربران پیش میاید که چطور باید سفرنامه های خود را در سایت درج نمایند. به همین دلیل این مطلب را آماده کردیم تا پاسگوی سوالات شما دوستان باشد.
ادامه مطلب >
فرانسه:غار لاسکو، نمایشگاه نقاشی از هنرهای ماقبل تاریخ
نگاره‌های درون غار اغلب تصاویری از جانوران بزرگ، که بیشترشان از روی سنگواره‌های به دست آمده در نزدیکی غارها شناسایی شدند، هستند. در ۱۹۷۹، لاسکو به عنوان یکی از میراث‌های جهانی یونسکو برگزیده شد.
ادامه مطلب >
دلیل بوی بد دهان و 20 راهکاری خانگی برای حل آن
داشتن دهانی بد بو در مراودات اجتماعی و یا قرارهای کاری می‌تواند تاثیر ناخوشایندی بر روی دیگران داشته باشد و به یک معظل در زندگی این افراد تبدیل شود. پس باید به‌دنبال کشف علت و راهی برای رفع بوی بد...
ادامه مطلب >
مسجد جامع کبیر نی ریز، نخستین مسجد تک ایوانی + تصاویر
شهرستان نی‌ریز با سابقه تاریخی در استان فارس، دارای آثاری باارزش و مورد توجه از زمان‌های مختلف تاریخی به‌خصوص ساختمان‌های مذهبی از قرن‌های نخستین ورود اسلام به ایران است. مسجد جامع نی‌ریز ازجمله این ...
ادامه مطلب >
آنتالیا: برج ساعت آنتالیا جایی که باید دید + تصاویر
برج ساعت آنتالیا یکی از معماری های تاریخی و قدیمی در کشور ترکیه می باشد. بنای اصلی برج ساعت آنتالیا در دوره ی حکومت عثمانیان به شکل مکعبی طراحی شده است و در چهار وجه آن ساعت هایی با اشکال دایره وجود ...
ادامه مطلب >
بررسی سامسونگ گلکسی زد فلیپ ۳ (Galaxy Z Flip3 5G)
بدون شک مهم‌ترین بخش سامسونگ گلکسی زدفلیپ طراحی آن است و نقطه قوت آن به‌حساب می‌آید و سامسونگ در این گوشی افرادی را هدف قرار داده که به طراحی گوشی خودشان از همه چیز بیشتر اهمیت می‌دهند.
ادامه مطلب >