در صنایع مختلف مانند جواهرسازی، چوب، مجسمه سازی، دندان سازی و … از ابزارالات متفاوتی استفاده می شود. یکی از این ابزارها فرز مینیاتوری می باشد. فرز مینیاتوری یکی از ابزارهای پرطرفدار در صنعتی چوب و دیگر صنایع است. سبک وزن بودن، قابلیت حمل آسان، ابزارک های جانبی فراوان از جمله مواردی هستند که موجب می شوند شما این دستگاه را برای کارگاه یا حتی استفاده خانگی انتخاب کنید.
فرز مینیاتوری چیست؟
فرز مینیاتوری یا فرز حکاکی در واقع کوچکترین عضو از گروه فرزها است که دلیل نامگذاری آن کوچک بودن جثه آن است. این فرز با وجود ابعاد کوچک، کاربردهای گسترده ای دارد. فرز مینیاتوری می تواند در انجام کارهای مختلف از برش های ساده گرفته تا سایش سطوح و نیز پولیش کردن به شما کمک کند
اندازه و ابعاد فرز مینیاتوری به قدری کوچک است که همانند یک قلم می توان آن را در دست گرفت. همانطور که می دانید دستگاه فرز دارای یک موتور است که محور آن با سرعت بالا و به صورت گردشی حرکت می کند. به سر سنگ فرز می توان انواع ابزار برنده، سنباده، فرچه و پولیش و … وصل کرد.
کاربرد فرز مینیاتوری چیست؟
البته کاربردهای فرز مینیاتوری تنها به این موارد محدود نمی شود بلکه کارکرد دقیق و با ظرافت این فرز کوچک باعث شده در قالب سازی، منبت کاری، تراشکاری، طلا سازی، ساخت ماکت، پولیش کاری فلزات، معرق کاری، مجسمه سازی، مبلمان سازی، رنگ برداری، زنگ زدایی فلزات و حتی درصنعت زیبایی وحتی در کاشت ناخن و دندان پزشکی استفاده شود. در واقع به کمک سری های متنوعی که این دستگاه دارد می توان از آن کاربردهای متنوعی انتظار داشت.
فرز مینیاتوری ابعاد بسیار کوچکی دارد و حتی می توان آن را مانند یک قلم (البته بزرگ تر از قلم های رایج هست) در دست گرفت. همین مورد به شما اجازه می دهد که پروژه های کوچک و مینیاتوری مانند انواع ماکت را با استفاده از تیغه ها و ابزارهای مخصوص فرز مینیاتوری، بسازید.
شلنگ خرطومی فرز مینیاتوری
شلنگ خرطومی فرز مینیاتوری یک شلنگ فلزی مارپیچ است. داخل این شلنگ، یک شلنگ به صورت سیم بکسل وجود دارد که به شفت دستگاه متصل می شود. بعد از روشن شدن دستگاه، سیم داخل شلنگ به چرخش در می آید. در این حالت می توان با قرار دادن تیغه های مختلف بر روی کولت دستگاه از آن استفاده کرد.
یکی از دلایل مهم در استفاده از دستگاه فرز مینیاتوری بجای فرز انگشتی، وجود این شلنگ خرطومی پرکاربرد است. شلنگ خرطومی به دلیل وزن پایین و امکان اتصال سری های مختلف، تسلط و قدرت مانور بیشتری به کاربر می دهد.شلنگ خرطومی باید از انعطاف پذیری و ظرافت بالایی برخوردار باشد. هم چنین باید برای افزایش طول عمر آن، داخل شلنگ را در فواصل زمانی معین گریس کاری نمایید.
تفاوت فرز انگشتی با فرز مینیاتوری
اگر بخواهید یک فرز بزرگتر نسبت به فرز مینیاتوری پیدا کنید قطعاً فرز انگشتی اولین گزینه ی مورد نظر در ذهن شما خواهد بود. فرز انگشتی نمونه بزرگتر و صنعتی تر فرز های میناتوری هست. فرز انگشتی دارای توان موتور بیشتر، قدرت بالاتر، وزن بیشتر و قطر گولت بزرگتری هستند. کاربرد فرز انگشتی بیشتر صنعتی است بر خلاف فرز مینیاتوری که کاربردی عمدتا هنری دراد فرز انگشتی بیشتر برای کارهای سایشی استفاده می شود. قطر کولت فرز انگشتی معمولا ۶ یا ۸ میلی متر است.
انواع فرز مینیاتوری
فرزهای مینیاتوری با توجه به منبع تغذیه شان به انواع فرز برقی، شارژی و بادی یا پنوماتیک تقسیم بندی می شوند.
فرز مینیاتوری بادی
فرز بادی مینیاتوری مجهز به چرخ دنده هایی است که به شفت مرکزی فرز وصل می شوند. بر اثر فشار باد این چرخ دنده ها شروع به چرخش می کنند و شفت را با سرعت زیادی می چرخانند. با توجه به این که مدل بادی این فرز فاقد موتور الکتریکی است، بسیار ظریف طراحی شده و کاربرد فراوانی دارد. فرز بادی در صورت داشتن کیفیت ساخت مناسب و روغن کاری مطلوب در فواصل زمانی معین می تواند طول عمر مفید بالایی داشته باشد.
فرز مینیاتوری برقی
همانطور که مشخص است این نوع فرز به وسیله برق کار می کند. فرز برقی مینیاتوری از یک موتور آرمیچری تشکیل شده که به وسیله چرخ دنده های مختلف سرعت آن را به 40000 دور در دقیقه می رساند.
فرز مینیاتوری شارژی
مدل شارژی فرزهای مینیاتوری ساختاری مشابه نوع برقی آن دارند و عدم نیاز به منبع برقی تفاوت این دو مدل می باشد. در واقع این فرز مینیاتوری برای مکان هایی که دسترسی به برق دشوار است گزینه ای مناسب خواهد بود و تنها کافیست باتری آن همیشه شارژ باشد.
نکات مهم در خرید فرز مینیاتوری یا فرز حکاکی
در راهنمای خرید فرز مینیاتوری نکاتی وجود دارد که لازم است در هنگام انتخاب و خرید این دستگاه مورد توجه قرار بگیرد. این نکات عبارتند از:
قدرت موتور (توان)
توان و قدرت موتور فرزهای مینیاتوری با یکدیگر متفاوت است. محصولاتی که دارای توان بالاتر هستند، برای انجام کارهای سنگین تر مورد استفاده قرار می گیرند.
سرعت گردش آزاد
سرعت گردش این محصول حداکثر ۴۰۰۰۰ دور در دقیقه است. به طور معمول، سرعت این دستگاه باید بین ۲۵ تا ۴۰ هزار دور در دقیقه باشد.
اندازه و سایز کولت
به طور معمول، سایز کولت در این دستگاه برابر با ۶ میلی متر است. البته بر روی بعضی از این محصولات می توان کولت ۸ میلی متر را نیز وصل کرد.
کنترل سرعت یا دیمر
در بعضی از فرزهای مینیاتوری، کلید با نام دیمر یا کنترل سرعت وجود دارد که به کاربر این امکان را می دهد تا تسلط بیش تری بر روی دستگاه داشته باشد و سرعت آن را کم و یا زیاد کند.
شلنگ خرطومی فرز حکاکی
برخی از فرزهای مینیاتوری قابلیت نصب شلنگ را دارند که به آن ها فرزهای مینیاتوری خرطومی گفته می شود. این قطعه از یک شلنگ فنری با قابلیت چرخش ساخته شده است. داخل این شلنگ یک سیم وجود دارد. استفاده از این شلنگ باعث راحتی در انجام کار می شود. شلنگ خرطومی در واقع یک رابط است که نباید تاب داشته باشد تا در هنگام کار مشکلی ایجاد نکند.
قیمت فرز مینیاتوری
قیمت فرز مینیاتوری حکاکی بسته به قدرت فرز، لوازم جانبی، خرطومی داشتن و یا نداشتن، برند دستگاه، تعداد اقلام همراه، گارانتی و خدمات پس از فروش آن متغیر است. برندهای مختلف آمریکایی، اروپایی، ژاپنی و چینی این دستگاه را تولید می کنند که هر کدام با قیمت های مختلفی در بازار موجود هستند.
بهترین مارک فرز حکاکی
امروزه شرکت های زیادی به تولید این محصول می پردازند. از بهترین شرکت های تولیدکننده این محصول می توان به فرز مینیاتوری رونیکس و توسن، محک، سیلور، بوش، کرون، هیوندای، اکتیو، باس، ادون، آنکور، استرانگ، اینتیمکس، بوش، ماکیتا و درمل اشاره کرد.
نکات ایمنی در استفاده از دستگاه
فرز مینیاتوری به واسطه دور بالا می توانند بسیار خطرناک باشند. در صورت استفاده نادرست و نداشتن اطلاعات کافی از این دستگاه خطر در کمین شما نشسته است. با وقت گذاشتن و مطالعه دقیق دفترچه راهنمای محصول و یا خواندن این مقاله و موارد مشابه می توانید با این کالا آشنایی لازم را پیدا کنید.
همچنین توصیه شده که برای کار با این دستگاه باید حتماً از عینک و نقاب مخصوص استفاده کنید. در ذهن داشته باشید که به هنگام تعویض تیغه، حتما باید دوشاخه را از منبع برق جدا کنید. برای باز کردن مهره دستگاه یک دکمه قفل کن در قسمت گلوگاه فرز روی بدنه قرار دارد که با فشردن آن و گردش شفت دستگاه، شفت ثابت شده و مهره دستگاه توسط آچار باز می شود.
جمع بندی
در این مقاله شما را با فرز مینیاتوری و استفاده آن در مشاغل مختلف آشنا کردیم. همچنین متوجه شدید که در خرید این فرز چه نکاتی را باید مد نظر قرار دهید. اکنون با شناخت و داشتن اطلاعات کافی می توانید این ابزار کاربردی را با توجه به نیاز خود تهیه نمایید و در انجام طیف گسترده ای از کارها از آن به خوبی بهره ببرید.