نظارت منظم بر فشار خون میتواند کلید سلامت عمومی افراد و نجات دهنده جامعه باشد. فشار خون بالا برای مدت زمان طولانی میتواند به عروق کوچک بدن آسیب برساند و همچنین باعث ضخیم شدن و سفت شدن قلب شود. از این رو امروزه توصیه میشود که همه افراد حتی اگر به بیماری مبتلا نیستند فشار خون را به طور مداوم چک کنند، بررسی فشار خون میتواند به شما و پزشک کمک کند تا بفهمید آیا نیازی به داروهای کنترلی دارید یا خیر؛ در این نوشته به ” مقایسه فشار سنج عقربه ای و دیجیتال ” خواهیم پرداخت. پس با ما همراه شوید.
دستگاه فشار سنج عقربه ای:
برای اندازه گیری فشار خون میتوان از روش سنجش دستی و خودکار (اتومات) استفاده کرد. در روش اندازهگیری دستی، از فشار سنج های جیوهای و آنروئید (عقربهای) میتوان استفاده کرد.
فشار سنج عقربه ای نوعی از فشار سنج است که علاوه بر استفاده در مراکز درمانی نظیر درمانگاه و کلینیک و … کاربرد خانگی هم دارند. برای استفاده از این فشار سنج، معمولا باید از یک فرد دیگر کمک بگیرید چرا که استفاده از آن برای خودتان ممکن است دشوار و یا غیر قابل انجام باشد نتیجه درست و دقیق را در بر نداشته باشد.
این فشار سنج ها دارای کیسه هوا یا کاف هستند که به دور بازوی افراد بسته میشود و توسط یک تلمبه کوچک تا حدی باد میشوند که شریانها بر اثر فشار بسته شوند. در این هنگام یک گوشی پزشکی زیر کیسه هوا قرار میگیرد تا با شنیدن صدای اولین نبض و آخرین نبض، فشار بالا و با قطع صدای نبض، فشار پایین به دست بیاید. در این نوع فشار سنج به دلیل گوش دادن به صدای ضربانها ممکن است افرادی که دچار کم شنوایی هستند دچار مشکل شوند.
دقت فشار سنج عقربه ای:
فشار سنج های جیوهای، دقت بالاتری در تعیین فشارخون دارند ولی به علت خطرات ناشی از جیوه، امروزه از آنها کمتر استفاده میشود. برای بالابردن دقت اندازهگیری، بهتر است که به تنظیم و کالیبراسیون دستگاههای فشار سنج دقت کنیم. فشار سنجهای عقربهای نیازدارند تا هر ۶ ماه کالیبره شوند و همچنین در صورتی که فشار اندازهگیری شده در فشار سنجهای جیوهای و عقربهای با یکدیگر بیش از ۴ میلیمتر جیوه تفاوت داشته باشند، نیاز است تا فشار سنج کالیبره شود.
کالیبره کردن دستگاه فشار خون از اصلی ترین کارهایی است شما باید انجام دهید تا دقت فشار سنج خود را بالا ببرید. پس اگر هنوز این کار را نکرده اید سریع دست به کار شوید.
پیشنهاد میشود پس از خرید دستگاه فشار خون آن را به مطب پزشک خود ببرید تا پزشک بتوانند فشار خون شما را به طور دستی در مطب بررسی کرده و آن را با دستگاه مانیتور شما مقایسه کنند. اگر این اعداد با هم همبستگی داشته باشند، پزشک متوجه خواهد شد که میزان فشار خونی که در خانه اندازه میگیرید درست است.
فشار سنج دیجیتالی:
دسته دیگر فشار سنج ها، فشار سنج های دیجیتالی هستند که معمولا استفاده خانگی دارند و به بازو یا مچ دست متصل میشوند. در ادامه برخی ویژگی های آن ها را به شما معرفی می کنیم:
مناسب برای همهی افراد:
مانیتورهای دیجیتال برای بیماران کم شنوا مناسب هستند، چرا که نیاز به گوش دادن به ضربان قلب از طریق استتوسکوپ نیست. پس این نوع از دستگاه های فشار سنج برای تمامی افراد مناسب می باشند.
قابلیت حمل راحت:
فشار سنج های دیجیتالی به علت وزن سبک و حجم کمی که اشغال میکنند میتوانند برای افرادی که به طور مداوم در سفر هستند نیز مفید باشد. پس شما می توانید به راحتی این وسیله را جا به جا کنید.
قابلیت ذخیره سازی دادهها:
برخی از مانیتورها میتوانند فشار خون را برای چندین نفر در حافظه ذخیره کنند و در صورتی که چندین عضو خانواده بخواهند از یک دستگاه استفاده کنند و نیاز به مقایسه اعداد با یکدیگر باشند، کاربردی خواهد بود.
منبع تغذیه باتری:
فشار سنج های دیجیتالی بسته به نوع و کیفیت میتوانند با یک بار شارژ شدن تا ساعتها و ماهها شارژ خود را نگه دارند و برای افرادی که به مکانهای گوناگون در رفت و آمد هستند گزینه مناسبی است.
استفاده آسان و راحت:
فشار سنج های دیجیتالی به شما این امکان را میدهد تا خودتان بتوانید فشار خونتان را اندازه گیری کنید و دیگر نیازی نیست از فرد دیگری کمک بگیرید تا فشار خونتان را اندازه بگیرید.
نکات استفاده از دستگاه فشار سنج دیجیتالی:
مطمئن شوید که اندازه مناسب کاف را خریداری میکنید. اگر کاف خیلی بزرگ یا خیلی کوچک باشد، میزان فشار خون شما را تغییر میدهد. اگر دچار معلولیت هستید یا بازوی شما خیلی بزرگ است و نمیتواند به طور کامل در کاف قرار بگیرد، مانیتور فشار خون مچ دست بهترین انتخاب برای شماست.
حرکات بدن یا ضربان نامنظم قلب میتواند بر دقت فشار سنج دیجیتالی تأثیر بگذارد. بعضی از مدلها فقط روی بازوی چپ کار میکنند، این میتواند استفاده از آن را برای برخی از بیماران سخت کند که در این شرایط استفاده از فشار سنج عقربه ای که بر روی هر دو دست قابلیت استفاده را دارد گزینه مناسبتری است.
آیا اندازه فشار خون بازو و مچ دست با هم متفاوت است؟
فشار خون در هر نقطه از بدن با نقطهی دیگر متفاوت است، پس تفاوت خوانش در بازو و مچ نیز امری کاملا طبیعی است، با این حال گفته میشود فشار سنج های بازویی از فشار سنج های مچی دقت اندازهگیری بالاتری دارند چرا که این فشار سنج ها تحت تاثیر دما و محل قرار گیری اعداد مختلفی را نشان میدهند، برای اینکه متوجه شوید کدام نوع خوانش فشار خون برای شما مناسبتر است، توصیه میکنیم با توجه به ویژگیهای فردی خود در این باره با پزشک مشورت کنید.
تفاوت فشارسنج عقربه ای با دیجیتالی:
یکی از تفاوت فشارسنج عقربه ای با دیجیتالی در این است که میزان فشار خون بر روی مانیتور دستگاه نمایش داد میشود. برخی از فشار سنج های دیجیتال علاوه بر نمایش و اندازه گیری فشار خون، تعداد ضربان قلب را هم نمایش میدهند و گاهی میتوانند تشخیص آریتمی را نیز دهند، که در افرادی که سابقه آریتمی دارند آپشن کاربردی محسوب میشود.
تفاوت دیگر دستگاه فشار خون عقربهای و دیجیتالی در میزان هزینهای است که بیمار باید پرداخت کند. هر چه فشار سنج دیجیتالی قابلیتهای بیشتری داشته باشند و از امکانات بیشتری برخوردار باشد به مراتب از نوع عقربهای گران قیمتتر خواهند بود. ویژگی مشترک در این دو نوع فشار سنج این است که هردوی آنها فشار خون را به درستی اندازه گیری میکنند. حال این به خود ما بستگی دارد که استفاده از کدام نوع برایمان راحتتر و قابل قبولتر است.
فشار سنج عقربه ای بهتر است یا دیجیتالی؟
اگر شما فردی را در کنار خود دارید که میتواند به صورت دقیق با فشار سنج عقربه ای، فشارخونتان را اندازه گیری کند و یا قصد دارید فشار سنج را برای کلینیک یا مرکز درمانی بخرید، فشار سنج عقربه ای انتخاب مناسبی است. اما اگر سهولت در استفاده از فشار سنج و سرعت در نمایش نتیجه، همچنین قابل استفاده به صورت شخصی برای شما حائز اهمیت است و همچنین نیاز به ذخیره نتایج و مقایسه فشار سنج عقربه ای با دیجیتال با هم دارید، فشار سنج های دیجیتال انتخاب بهتری هستند.