تاریخچه لایه برداری پوست
از زمانهای گذشته جلوگیری از روند پیر شدن پوست از طریق حفظ و نگهداری جوانی و سلامت پوست یکی از دغدغه های فکری بشر بوده است. چرا که پوست اولین جایی است که مورد قضاوت دیگران قرار می گیرد. سابقه استفاده از اسید های زیبایی و استفاده از شیر حمام (اسید لاکتیک) توسط کلئوپاترا و یا استفاده رومیان از وان شراب به اعصار گذشته باز می گردد.
استفاده از مواد سوزاننده در پاپیروس بدست آمده از 3500 سال پیش از مبداء تاریخ مصر نقل شده است. ولی نخستین اقدام عملی به دهه 1870 و زمان Unon باز می گردد که خمیری تهیه کرد که از آن به منظور پاکسازی پوست صورت چرب و خشک استفاده می شد. در اواخر دهه 30 در ایالات متحده «آنتوانت لاگاس» اقدام به پیلینگ با فنل کرد. وی از روش پدرش که پزشکی فرانسوی بود برای بهبود اسکار های ناشی از جراحات جنگ پیروی می کرد.
لایه برداری و پیلینگ چیست؟
فرآیندی که سلول های مرده از روی سطح پوست برداشته می شوند را لایه برداری می گویند چون قدرت پوست برای دفع این سلول های مرده با افزایش سن کاهش می یابد و باید با یک عامل خارجی کار را انجام داد تا هم مشکلات پوستی حل شوند و هم پوست صاف و زیبا شود. این فرایند به چند روش انجام می شود: شیمیایی، مکانیکی با لیزر و روش های خانگی.
چرا پوست مان به لایه برداری نیاز دارد؟
پوست ما هر ۲۸ روز یک بار به صورت تدریجی سلول های جدید را جایگزین سلول های مرده می کند. با افزایش سن، این روند کُند می شود و سلول های مرده در سطح پوست تجمع می کنند. به این ترتیب، این فرایند به درستی انجام نمی شود و بنابراین در سنین بالاتر، شاهد چین و چروک، جای جوش و لک های بیشتری هستیم.
برای داشتن پوستی شاداب و سالم باید کاری کنیم که روند تجدیدشدن سلول های پوستی سریع تر انجام شود. این کار را کرم های لایه بردار انجام می دهند.
لایه برداری چه خواصی برای پوست دارد؟
لایه برداری از چند طریق باعث زیبایی پوست شما می شود:
- طبق گفته ی آکادمی درماتولوژی آمریکا، لایه برداری پوست به شکل موثری باعث درخشندگی و بهبود تاثیرات محصولات مراقبت از پوست می شود. چرا که با از بین رفتن سلول های مرده، کرم ها و سایر محصولات موضعی مراقبتی بهتر جذب پوست می شوند.
- لایه برداری منظم می تواند باعث پیشگیری از انسداد منافذ پوستی و کاهش آکنه ها و جوش ها شود.
- لایه برداری در بلند مدت می تواند تولیدات کلاژن پوست را افزایش دهد. کلاژن عامل اصلی زیبایی، درخشش و جوانی پوست شما است. افزایش این پروتئین باعث بهبود انعطاف پذیری پوست و کاهش خطوط ظریف پوستی و افتادگی پوست می شود.
-
کرم لایه بردار پوست بر چند نوع است؟
معمولا روی لایه بردارها برچسبی که نشان دهد مخصوص کدام نوع پوست است وجود ندارد. به طورکلی برای پوست چرب، ترکیبات محلول در چربی و برای پوست خشک، ترکیبات محلول در آب مناسب اند. برخی از لایه بردارها مخصوص چین وچروک و برخی دیگر مخصوص آکنه هستند.
برای اینکه لایه بردار مناسب پوست تان را انتخاب کنید، باید به قوی یا ضعیف بودن آن، عادات مصرف و نتیجه ای که می خواهید بگیرید دقت کنید. فراموش نکنید که لایه بردارهای بسیار قوی با غلظت زیاد فقط برای موارد نادر به کار می روند و پزشک آنها را تجویز می کند.
پیلینگ پوست را به سه گروه مختلف تقسیم می شود:
- لایه برداری شیمیایی
- لایه برداری مکانیکی
- لایه برداری با لیزر
لایه برداری شیمیایی
این لایه برداری براساس نوع ماده به کار رفته، غلظت آن و مدت زمان ماندن مواد روی پوست متفاوت است، به سه دسته سطحی، متوسط و عمیق تقسیم بندی می شود.
لایه برداری سطحی
در این لایه برداری که با هدف رفع کدورت و تیرگی پوست، چروک های خفیف زودرس و درمان جوشگاه های قدیمی در اپیدرم یا لایه سطحی پوست انجام می شود. ترکیباتی که در این لایه برداری استفاده می شود، هیدروکسی اسیدها (آلفا هیدروکسی اسید و بتا هیدروکسی اسید) با غلظت های 20 تا 70 درصد است.
لایه برداری متوسط
این نوع لایه برداری با عمق بیشتری درون پوست نفوذ می کنند و برای درمان ضایعاتی مثل اسکار آکنه، خطوط پوستی، تغییرات رنگ پوست و تغییرات پوست بر اثر آفتاب به کار می رود. از این نوع پیلینگرای از بین بردن سلول های مرده بدن به جز صورت استفاده می شود. تری کلرو استواستیک (TCA) با غلظت های متوسط، ترکیباتی هستند که در این لایه برداری استفاده می شود.
لایه برداری عمیق
این فرآورده ها قوی ترین لایه بردارهای پوست هستند. از پیلینگ عمیق برای درمان چین های خشن پوستی، آثار عمیق ناشی از افزایش سن و آفتاب، اسکار پوستی و ضایعات رشد یافته پیش سرطان استفاده می شود. ترکیبات به کار رفته در این محلول ها، ترکیبات فنل هستند که عوارضی مانند بیهوشی و نیاز به بستری شدن دارند.
لایه برداری مکانیکی
لایه بردار مکانیکی پوست با مواد ساینده
در لایه بردارهای مکانیکی مواد ساینده ای مثل سنباده را روی سطح پوست می کشند تا سطح پوست را عاری ازسلول های مرده نماید. این روش لایه برداری کمک زیادی به درمان دارویی مثلا بهبود لک های صورت می کند زیرا تاثیر و نفوذ داروهای پوست را افزایش می دهد.
کرم های اسکراب
کرم ها و صابون های اسکراب حاوی دانه های خشن هستند و به عنوان خراشنده و ساینده پوست برای جداسازی سلول های مرده سطح پوست استفاده می شوند. کاربرد این کرم ها برای درمان ضایعات پوستی مثل آکنه های کومدونال (جوش های سرسیاه یا سفید)، چربی پوست، خشونت پوست و افزایش اثر داروهای موضعی است.
روش های سنتی
کیسه کشیدن در حمام با سفید آب یکی از مثال های لایه برداری مکانیکی است. استفاده از سنگ پا برای کاستن از زبری کف پا نیز مثالی دیگر از لایه برداری مکانیکی می باشد.
روش میکرودرم ابریژن
پودر کریستال های سخت اکسیدآلومینیوم با فشار توسط دستگاهی روی پوست پاشیده می شود سپس این دستگاه، به پوست فشار منفی وارد می کند و عملی شبیه بادکش انجام می دهد. ساباندن و ایجاد فشار منفی سبب می شود که روی پوست یک لایه برداری مکانیکی انجام گیرد. از این روش پیلینگ برای بهبود منافذ باز پوست، بهبود جوش های سرسیاه و سرسفید، کم رنگ شدن لک های صورت و حتی بدن، بهبود چین و چروک های ظریف استفاده می شود.
لایه برداری با لیزر
لیزردرمانی یکی از درمان های رایج در مطب های متخصصان پوست و مو است. از این روش برای درمان بیماری های پوستی مثل ضایعات عروقی (همانژیوم، ماه گرفتگی)، بهبود زخم های برجسته و کلوئید، بهبود اسکارهای مختلف، بهبود برخی لک ها مثل کک ومک، لکه های قهوه ای و جوان سازی پوست استفاده می شود. اگر این روش توسط متخصص پوست و مو و در بیمار مناسب انجام شود، می تواند نتایج بسیار خوبی را به همراه داشته باشد.
لیزرهای لایه بردار پوست به دو گروه تقسیم می شوند:
گروه اول : لیزرهای لایه برداری مثل لیزر CO2 هستند که به صورت سراسری یک ناحیه از پوست را لایه برداری می کند.
گروه دوم : لایه برداری فراکشنال می باشد. این لایه برداری که عوارض کمتری نسبت به نوع اول دارد در هر جلسه درمان مقداری از سطح مورد درمان باقی می ماند، بنابراین به سرعت پوست ترمیم می شود. از این گروه لیزرها، برای درمان برخی لک های پوست، بهبود چین و چروک صورت استفاده می شود.
بهترین زمان لایه برداری پوست چه زمانی است؟
بهترین فصل برای انجام پیلینگ پوست یا پیلینگ، پاییز و زمستان یا اوایل بهار می باشد. زیرا اشعه خورشید از نفوذ کمتری برخوردار است و با توجه به اینکه دوره ترمیم و بازسازی سلول های پوستی یک ماه است. البته مراقبت پوست در فصل پاییز هم باید مورد توجه قرار گیرد.
برای جوانی و طراوت مداوم پوست، تکرار پیلینگ هر 6-3 ماه یکبار توصیه می شود. با لایه برداری منظم پوست روند رشد سلول های جدید را افزایش دهید. پاکسازی پوست به صورت دوره ای (هر چند وقت یکبار) از مهمترین روش های مراقبت از پوست است. در پاکسازی دوره ای علاوه بر اینکه بسیاری از مشکلات پوستی پیشگیری می کند، باعث می شود تا برای همیشه پوستی زیبا و شفاف داشته باشیم و نیاز کمتری به کرم و کانسیلر و دیگر موارد آرایشی داشته باشید.
معایب و مزایا لایه برداری پوست صورت
فواید پیلینگ پوست صورت
- این کار با از بین بردن سلول های پوستی مرده و دیگر لکه های سیاه پوستی صورت شما را تمیز می کند. تمام جوش های سر سیاه و سر سفید از بین خواهند رفت.
- در کنار بهبود وضعیت پوست آن را نرم می کند. لایه برداری به پوست شما حالت جوان می دهد.
- گردش خون در صورت را بهبود می بخشد که باعث جوان تر دیده شدن ظاهر شما خواهد شد.
مضرات پیلینگ پوست
- اگر درست انجام نشود ممکن است پوست را قرمز کند.
- مصرف مداوم مواد شیمیایی لایه بردار باعث سرمازدگی پوست می شود.
- برخی محصولات لایه بردار گران اند.
- لایه برداری باید با دقت زیاد صورت گیرد تا مانع آسیب به پوست شود. این آسیب ها ممکن است در آینده باعث مشکلات پوستی پیچیده تر شوند.
عملکرد کرم لایه بردار
پوست ما به طور معمول روزانه میلیاردها سلول را از دست می دهد. از دست رفتن سلول ها معمولا با پوسته ریزی طبیعی همراه است که می تواند ناشی از دلایلی همچون آفتاب سوختگی، پسوریازیس، خشکی پوست، بسته بودن منافذ پوست و ... پدید بیاید. پوسته ریزی صورت منجر به ناهمواری پوست شده و حالت طبیعی آن را از بین می برد. همچنین، موجب می شود آرایش به خوبی روی پوست ننشیند. شما با کمک کرم لایه بردار می توانید سلول های مرده سطح پوست را از بین برده و داشتن پوست شفاف و زیبایی را تجربه کنید. استفاده از کرم لایه بردار می تواند مزایایی همچون از بین بردن جوش سرسیاه، چین و چروک، باز کردن منافذ صورت، بازگرداندن رطوبت پوست و شادابی را به همراه داشته باشد.
این محصولات با ایجاد پوسته ریزی سطح پوست و نفوذ به لایه شاخی آن، اتصال بین سلول های مرده را شکسته و موجب ریزش سریع تر آن ها می شود. مصرف صحیح کرم های لایه بردار در جوانسازی پوست، روشن شدن آن و کاهش لکه های تیره بسیار موثر است.
طرز صحیح استفاده از کرم لایه بردار
جهت استفاده صحیح از کرم لایه بردار و نتیجه گیری بهتر می توانید به صورت دستور زیر عمل کنید:
بهتر است ابتدا کرم لایه بردار را روی پوست ساعد یا استخوان زیر فک امتحان کنید و در صورتی که هیچ گونه خارش یا تحریکی رخ نداد، مصرف آن را ادامه دهید. پس از این که از عدم وجود حساسیت اطمینان حاصل کردید، مقدار اندکی از کرم را نوک انگشت سبابه ریخته و آن را به صورت دورانی روی پوست صورت ماساژ دهید. توجه داشته باشید که حتما حتما از برخورد کرم لایه بردار به پوست پلک چشم و اطراف دهان خودداری کنید.
توجه داشته باشید که بهتر است کرم لایه بردار را بیش از دو بار در هفته استفاده نکنید. در صورتی که پوست شما حساس است، این میزان استفاده را به یک بار در هفته برسانید. از آن جایی که پوست طی عمل لایه برداری نازک و حساس تر می شود، سعی کنید آن را در شب استفاده کنید تا اشعه مضر نور خورشید باعث تحریک آن نشود. همچنین، در طول روز به میزان کافی از کرم ضد آفتاب استفاده کرده و آن را هر 4 ساعت تمدید نمایید.