در این مطلب بررسی می کنیم که تفاوت نبشی و سپری چیست و این دو پروفیل از چه لحاظ با هم فرق دارند. درک تفاوت بین نبشی و سپری اهمیت زیادی دارد زیرا در بسیاری از موارد پیش می آید که حتی افراد حرفه ای هم در زمان اجرای پروفیل ها در پروژه های ساخت و ساز به دلیل تنوع و گوناگونی آنها دچار اشتباه می شوند. در صورتی که با ویژگی های هر دو نوع پروفیل آشنا شوید احتمال بروز چنین اشتباهاتی تا حد زیادی کاهش پیدا می کند.
سپری ها که اغلب در صنایع ساختمان سازی به کار می روند نوعی پروفیل T شکل هستند که با استفاده از دو روش فابریک و پرسی تولید میشوند.
بنابر اعلام کاویان، در ادامه ویژگی های سپری را مشاهده میکنید :
آشنایی با سپری:
۱. شکل ظاهری:سپری ها دارای بال و جان باریک و بلندی هستند. در اغلب اوقات سپری ها را با عنوان پروفیل T شکل هم می شناسند زیرا بال و جان سپری شکلی شبیه به حرف انگلیسی T ایجاد می کنند. همچنین سپری ها به دو شکل لبه گرد و لبه تیز در بازار یافت می شوند.
۲. اندازه:اندازه سپری ها با توجه به شکل ظاهری آنها متفاوت است. برای مثال سپری های لبه گرد با اندازه 30 تا 140 میلی متر و سپری های لبه تیز در اندازه های 20 تا 40 میلی متری در دسترس هستند.
۳. ضخامت: ضخامت این پروفیل T شکل بین 0.9 تا 2.5 میلی متر متفاوت است. البته متداول ترین نوع سپری دارای ضخامت 2 میلی متر است.
۴. طول:به صورت استاندارد سپری ها دارای طولی بین 6 تا 12 متر هستند.
از خط تولید تا محصول نهایی:
اگر میخواهید بدانید تفاوت نبشی و سپری چیست باید روش تولید این دو پروفیل را بررسی کنیم. سپریها از طریق دو روش فابریک (نورد گرم) و پرسی (نورد سرد) ساخته میشوند.
در روش فابریک یا نورد گرم شمشهای فولادی تا جایی که ذوب شوند تحت حرارت قرار میگیرند. زمانی که این شمشها به اندازه کافی نرم شدند آنها را به غلتکهای نورد میفرستند و ضخامت آنها را کاهش میدهند. در نهایت سپریها را با ابعاد مورد نظر برش میدهند و تولید میکند.
در روش پرسی یا نورد سرد شمشهای فولادی را بعد از انجام فرآیند نورد گرم اسیدشویی میکنند و ضخامت آنها را کاهش می دهند.
معایب سپری:
سپریها به دلیل مقاومت خمشی کمی که دارند در برابر خم شدن از خود مقاومت نشان میدهند و همین موضوع هم باعث میشود به کار بردن آنها در محل اتصالات دشوار باشد. یکی دیگر از معایب سپریها این است که سطح آنها به سمت بالا متمایل است.
آشنایی با نبشی:
نبشی ها هم یک نوع پروفیل هستند که به آنها پروفیل L شکل یا پروفیل V شکل هم گفته میشود زیرا دو ضلع نبشیها بر هم عمود هستند. نبشیها هم از طریق دو روش پرسی و فابریک تولید میشوند و در صنایع ساختمانی، عمران و… مورد استفاده قرار میگیرند. در ادامه میتوانید با سایر مشخصات نبشی آشنا شوید:
۱. شکل ظاهری: نبشی ها را از نظر ظاهری می توان به دو دسته نبشی بال مساوی و بال نامساوی تقسیم کرد.
۲. اندازه:انواع مختلف نبشی ها برای استفاده در اتصالات ساختمانی با اندازه های 2 تا 20 مورد استفاده قرار می گیرند.
۳. ضخامت: ضخامت نبشی ها بین 3 تا 32 میلی متر است.
۴. طول: نبشی ها می توانند طولی به اندازه 6 تا 12 متر داشته باشند. البته در برخی موارد امکان تولید نبشی با طول 15 متر هم وجود دارد.
مقایسه کلی دو محصول:
حالا با توجه به اطلاعاتی که در دسترس داریم میتوانیم بررسی کنیم که تفاوت نبشی و سپری چیست. میدانیم که این دو نوع پروفیل یک سری شباهتها و یک سری تفاوتهایی با هم دارند. در زیر میتوانید مقایسه کلی پروفیل نبشی و سپری را مشاهده کنید:
-هم پروفیل T شکل و هم پروفیل L شکل برای استفاده در اتصالات ساختمان مورد استفاده قرار میگیرند.
-برای تولید پروفیلهای نبشی و پرسی از روشهای پرسی (نورد سرد) و فابریک (نورد گرم) استفاده میشود.
-یکی از تفاوتهای مهم نبشی و سپری شکل ظاهری آنها است. پروفیلهای نبشی دارای مقاطع عمود بر هم و به شکل L هستند ولی پروفیلهای سپری به شکل T هستند.
-زمانی که پروفیلهای نبشی و سپری خرد شوند به آنها لقمه گفته میشود. در واقع شکل خرد شده این دو محصول نام یکسانی دارد.
تفاوت نبشی و سپری چیست ؟
در این بخش قصد داریم تفاوتهای این دو پروفیل را با توجه به معیارهایی مانند ظاهر، زمان خرید و کاربرد آنها بررسی کنیم.
تفاوت نبشی و سپری از لحاظ ظاهر:
یکی از تفاوتهای مهم نبشی و سپری که در بخشهای قبل هم به آن اشاره کردیم شکل ظاهری آنها است. در واقع با در نظر داشتن این تفاوت در زمان خرید میتوانید مانع بروز اشتباهات شوید. نبشی از مقاطع عمود برهم ساخته شده است و شبیه به حرف انگلیسی L و گاهی اوقات V است، ولی سپری دارای یک مقطع است که به شکل عمود روی یک صفحه قرار گرفته است و شکلی شبیه به حرف T انگلیسی دارد. همچنین پروفیل نبشی از نظر ظاهری به دو نوع بال مساوی و بال نامساوی تقسیم می شود، در حالی که سپری از لحاظ ظاهری دارای دو مدل لبه گرد و لبه تیز است. ضخامت سپری هم نسبت به نبشی کمتر است.
تفاوت نبشی و سپری در زمان خرید:
در این مورد باید به روش نامگذاری نبشی و سپری توجه داشته باشید:
-در زمان خرید سپری: میدانید که اندازه لبه و دیواره سپریها با هم برابر است و همین هم باعث میشود عددی که برای نامگذاری آنها استفاده میشود یکسان باشد. برای مثال «سپری ۱۵» به معنای سپری است که لبهای با ابعاد ۱۵۰ میلی متر دارد.
-در زمان خرید نبشی: برای نامگذاری نبشیها از سه عدد استفاده میش ود که نمایانگر اندازه ضخامت و بالها هستند.
کاربرد نبشی و سپری:
در نهایت میخواهیم بررسی کنیم از نظر کاربرد تفاوت نبشی و سپری چیست:
-نبشی هم به شکل تکی و هم به شکل ترکیبی مورد استفاده قرار میگیرد ولی سپری فقط به شکل تکی مورد استفاده قرار میگیرد.
-از آنجایی که ظاهر این دو پروفیل با هم تفاوت دارند از آنها در اتصالات متفاوتی هم استفاده میشود. برای مثال سپری در اتصالات میانی و نبشی در اتصالاتی که بر هم عمود هستند به کار میروند.
جهت مشاهده قیمت نبشی به سایت فولاد کاویان avian.irk مراجعه فرمایید.