آیا تغذیه میتواند باعث تقویت حافظه شود؟ اگر جوابتان مثبت است، درست حدس زدهاید! تحقیقات متعدد نشان داده است که تغذیه صحیح و استفاده مناسب و متعادل از خوراکیها، سبب تقویت حافظه و دور ماندن از بیماریهایی مانند آلزایمر میشود.
صرف مرتب بعضي خوراکيها موجب افزايش قدرت يادگيري، تمرکز و سلامت مغز ميشود. با خوراکيهايي که ميتوانند حافظهتان را تقويت کنند، آشنا شويد....
همه ما دوست داریم در تمامی سنین، حافظهای قوی داشته باشیم. اگر برنامه غذایی شما فاقد مواد مغذی باشد، میتواند باعث کاهش تواناییتان در تمرکز فکری شود. افراطوتفریط در خوردن این مواد نیز باعث میشود تمرکز شما به حد مطلوب نرسد.
آيا تغذيه ميتواند باعث تقويت حافظه شود؟ اگر جوابتان مثبت است، درست حدس زدهايد! تحقيقات متعدد نشان داده که تغذيه صحيح و استفاده مناسب و متعادل از خوراکيهاي خاص، سبب تقويت حافظه و دور ماندن از بيماريهايي مانند آلزايمر ميشود.
میگو:
سرشار از فسفر و اسیدهای چرب و لسیتین برای بهبود حافظه و فعالیت مغز است.
ماهيهاي چرب:
غذاهاي دريايي مثل ماهي آزاد، ساردين، تن و خال مخالي حاوي مقادير فراواني از اسيدهاي چرب امگا 3 هستند که ميتوانند سبب افزايش قدرت، بهرهوري و سالم ماندن مغز شوند. حدود 40 درصد از اسيدهاي چربي که در غشاهاي مغز وجود دارند، DHA ناميده ميشوند و DHA يکي از موادي است که به وفور در روغن ماهي موجود است. متخصصان اعتقاد دارند که وجود اين ماده براي نقل و انتقال سيگنالهاي مختلف در مغز ضروري است. افرادي که حداقل 3 بار در هفته از ماهيهاي چرب حاوي امگا 3 تغذيه ميکنند، DHA خون بسيار بالاتري نسبت به ساير افراد دارند و خطر ابتلايشان به آلزايمر هم 39 درصد کمتر از سايرين است.
کشمش و عسل:
مغز برای فکرکردن درست و بهیادآوردن، به انرژی نیاز دارد. بهترین راه تأمین سریع این انرژی، مصرف خوراکیهای شیرین است؛ بنابراین اگر در روز امتحان میل چندانی به خوردن صبحانه ندارید، حدود پانزده کشمش و دو گردوی کامل بخورید. میتوانید یک سیب پوستکنده را با دو قاشق غذاخوری عسل بخورید.
جین سینگ:
جین سینگ که ریشه گیاهی چینی و شبیه به هویج زردرنگ است بهقدری ازنظر ارزش غذایی بالاست که به نام ریشه زندگی لقب گرفته و از آن برای تقویت جسم و ذهن استفاده میکنند.
سبزيجاتي با برگ سبز تيره:
اسفناج، کاهو، کلم بروکلي و کلم دلمهاي از جمله سبزيجاتي هستند که سرشار از آنتياکسيدانهايي نظير ويتامين C و کاروتنوييدها هستند يعني همان آنتياکسيدانهايي که براي حفظ سلامت قلب بسيار مفيدند.
به طور کلي وظيفه اصلي آنتياکسيدانها در بدن، مبارزه با راديکالهاي آزادي است که هدفشان تنها آسيبرساندن به سلولها و اختلال در تقسيم انرژي در بدن است. سلولهاي مغز هم که وظيفه سوخترساني به کل بدن را دارند، از جمله آسيبپذيرترين سلولها در برابر اين ترکيبات زيانبار هستند، بنابراين وقتي که اين مواد سمي به مغز هجوم ميبرند، آنتياکسيدانها هستند که ميتوانند با آنها مبارزه کرده و از مغز محافظت کنند. خانمهايي که حداقل 4 وعده در روز از سبزيجات برگ سبز تيره استفاده ميکنند، 2 برابر کمتر از سايرين از زوال عقل و از کارافتادگي قدرت تمرکز رنج ميبرند. همچنين پژوهشگران اعلام کردهاند که هر چه سبزي و ميوهها رنگيتر باشند، آنتياکسيدان بيشتري هم دارند
جوانه گندم:
مواد غذایی حاوی ویتامینE مثل جوانه گندم ، باعث حفاظت سلولهای مغز و نخاع در برابر آسیب مواد شیمیایی میشود؛ به همین دلیل به تمام افراد بهخصوص کودکان و نوجوانان و افراد سالمند توصیه میشود حتماً جوانه گندم را در برنامه غذایی خود بگنجانند. جوانه گندم منبع غنی سلنیم است. سلنیم نیز یکی از مواد مفید برای سلامت مغز است که اثرات سمی فلزات سنگین را بر مغز خنثی میکند.
آووکادو و انواع مغز دانهها:
تمام اين خوراکيها حاوي يک آنتياکسيدان مهم ديگر به نام ويتامين E هستند. کساني که به مقدار مناسبي ويتامين E مصرف ميکنند، 67 درصد کمتر از سايرين به آلزايمر مبتلا ميشوند. شما بايد حداقل روزي 15 ميليگرم ويتامين E به بدنتان برسانيد و اين ميزان در 55 گرم بادام به راحتي يافت ميشود.
شکلات تلخ:
شکلات تلخ (که حاوي حداقل 70 درصد کاکائو باشد) سرشار از فلاونوييد، يکي ديگر از آنتياکسيدانهاي مفيد براي بدن و به خصوص مغز است. شما ميتوانيد با خوردن 30 گرم شکلات تلخ در روز، قدرت تمرکزتان را افزايش دهيد. خوراکيهاي ديگري هم که ميتوانند جاي شکلات تلخ را در رژيم غذايي شما بگيرند شامل سيب، انگور، پياز و چاي هستند.
کاري:
شايد جالب باشد که بدانيد آمار فراموشي و فراموشکاري در بين هنديها و تايلنديها بسيار پايين است! ميپرسيد چرا؟ چون غذاهايشان هميشه پر است از ادويه کاري. محققان هنوز نتوانستهاند به درستي بفهمند که چه واکنشي در مغز پس از مصرف کاري رخ ميدهد که باعث کاهش احتمال ابتلا به آلزايمر ميشود اما به همه افراد توصيه ميکنند که با افزودن پودر کاري به غذاهاي مختلفشان، شانس ابتلا به آلزايمر در ميانسالي را در خود کاهش دهند.
آب:
تمام سلولهاي بدن براي اينکه رشد خوب و مناسبي داشته باشند، به آب کافي نياز دارند و سلولهاي مغز هم از اين قضيه مستثنا نيستند. در حقيقت، يکسوم از حجم مغز از آب تشکيل شده است و بنابراين خوردن آب کافي در روز، به بهبود عملکرد مغز کمک ميکند. کارکرد مغز افرادي که ذخيره مناسبي از آب در بدنشان دارند، نسبت به افرادي که به ميزان لازم آب نمينوشند، بهتر است. نوشيدن حداقل 6 تا 8 ليوان آب در روز براي تمام افراد ضروري است و اگر اين ميزان تا 12 ليوان افزايش يابد، کارايي مغز هم بيشتر ميشود.
قهوه:
همانطور که مصرف زياد و بيرويه نوشيدنيهاي حاوي کافئين مانند قهوه، باعث اختلال در عملکرد مغز ميشود، مصرف مناسب و به اندازهشان نيز ميتواند قدرت تمرکز و کارايي مغز را بالا ببرد خانمهاي بالاي 65 ساله که 3 فنجان در روز قهوه ميخورند، قادر به حفظ کردن آدرس، شماره تلفن و لغتهاي بيشتري نسبت به آنهايي هستند که قهوه نميخورند. آنها همچنين شانس ابتلاي خانمهاي دوستدار قهوه به آلزايمر را 30 درصد کمتر از سايرين دانستهاند. تنها هشداري هم که محققان در زمينه مصرف قهوه دادهاند، اين بوده است که افراد نبايد بيش از 400 ميليگرم (يعني3 فنجان) در روز قهوه بنوشند.
گردو:
این ماده غذایی حاوی دو ماده مهم به نام کولین و لسیتین است که در ساخت مهمترین واسطه شیمیایی مؤثر در حافظه و فعالیتهای مغزی، فسفاتیدیل کولین بهکار میروند. این ماده یک جزء اصلی سازنده سلولهای مغز است که بدون مقادیر کافی آن فعالیت مغز و قدرت حافظه کاهش مییابد؛ همچنین گردو حاوی دو عنصر مهم دیگر به نام فسفر و گوگرد است که در ساخت لسیتین بهکار میروند. گردو منبع مهم عنصر روی نیز هست که برای حفظ و تقویت فعالیتهای مغزی و جلوگیری از تجمع سرب و اثرات سمی آن بر مغز مناسب است.
خرما:
یکی از مواد مغذی مؤثر بر بهبود حافظه خرما است. خرما منبع مناسبی از ویتامینهای گروه B، سلنیم، آهن و منگنز است؛ بدین ترتیب میتواند برای تقویت حافظه ماده غذایی مناسبی باشد.
انجیر:
انجیر خشک یا تازه یکی از منابع دریافت مواد قندی است و اگر سه عدد از آن را با پنج مویز، یک قاشق غذاخوری عسل، یک گردو، دو بادام، دو پسته و پنج توت خشک مخلوط کنید و بخورید، یک دوپینگ مغزی اساسی برای روز امتحان انجام دادهاید. دارای ویتامینهای آ و ب و ث و مواد معدنی مثل آهن، برم، منگنز و گوگرد است که همه برای بدن و سلولهای مغزی مفید هستند.
بادامزمینی:
بادامزمینی سرشار از مادهای به نام کولین است که در ساخت واسطه شیمیایی مؤثر بر حافظه بهکار میرود. با مصرف مواد غذایی حاوی کولین تا حدی میتوان کمبود واسطه شیمیایی استیل کولین ناشی از سالمندی را جبران و با کاهش حافظه مقابله کرد.
امتیاز شما به این مطلب چنده؟