دوشنبه, 10 اردیبهشت,1403
آدرس ایمیل
info[@t]beh-zone.ir

مسجد جامع کبیر نی ریز، نخستین مسجد تک ایوانی + تصاویر


مسجد جامع کبیر نی ریز،  نخستین مسجد تک ایوانی  + تصاویر

شهرستان نی‌ریز با سابقه تاریخی در استان فارس، دارای آثاری باارزش و مورد توجه از زمان‌های مختلف تاریخی به‌خصوص ساختمان‌های مذهبی از قرن‌های نخستین ورود اسلام به ایران است. مسجد جامع نی‌ریز ازجمله این بناهای با ارزش است که یکی از قدیمی‌ترین مساجد ایران محسوب می‌شود. این مسجد با الهام از معماری ساسانی و نقشه‌ای تک ایوانی درست شده و در طول زمان‌های گوناگون، قسمت‌هایی به آن اضافه شده و مرمت‌هایی در آن به عمل آمده و در ردیف آثار برجسته از سیر تکامل هنر و تزئینات معماری ایران قرار گرفته است.

یکی از جاهای دیدنی نی‌ ریز، قدیمی‌ترین مساجد ایران و به اعتقاد بعضی آتشکده‌های زرتشتیان مسجد جامع کبیر نی‌ریز است که در دوره اسلامی به مسجد تبدیل شده است. ایوان‌های باقی مانده از این مسجد به سبک معماری دوره ساسانی احداث شده است.

 


ایوان اصلی این مسجد در سال ۳۴۰ هجری قمری (با توجه به نوشته مقدسی، تاریخ‌نگار سده چهارم هجری) درست شده است. ساختمان و محوطه مسجد در بازسازی‌های سال‌های ۳۶۳، ۴۶۰ و ۵۶۰ هجری قمری توسعه یافته و ایوان کوچک‌تری روبروی ایوان اصلی ساخته شد.

سال ۳۶۳ هجری قمری تاریخ محراب و کهن‌ترین تاریخى است که در این مسجد باقی مانده است. ولی به احتمال قوی بناى مسجد به قبل از این تاریخ باز مى‌‌‌‌گردد. تاریخ‌‌‌‌هاى دیگرى نیز در آن مشاهده مى‌‌‌‌شود که نشان از مرمت، بازسازى و اتصال بناهاى جدید در زمان‌های گوناگون دارد.

گدار معمارى مسجد از نوع معمارى زمان ساسانیان است که تا قرن‌هاى نخستین اسلامى هنوز رایج بوده است.

 


تک ایوان اصلی مسجد یکی از اصلی‌ترین بخش‌های این مسجد است که می‌توان آن را نخستین مسجد تک ایوانی دانست که در شیوه خراسانی ساخته شده است. البته این ایوان در قدیم از بخش اصلی مسجد محسوب می‌شده و بعدها ایوان دیگری به آن اضافه شده است. این ایوان به شکل ناودان ممتدی رو به قبله است که انتهای جنوبی آن کاملا بسته شده و محراب در آن قرار دارد. ساخت ایوان به دوره پیش از عصر سلجوقی برمی‌گردد و به گفته‌ای با بهره‌گیری از معماری ساسانی بنا شده است.

ساخت این ایوان در کتاب «آثار ایران»، اثر «اندره گدار»، متعلق به اواسط قرن چهارم هجری نوشته شده است. همچنین «محمد بن احمد شمس‌الدین المقدسی» در کتاب «احسن التقاسیم فی معرفة الاقالیم» در نیمه اول سده چهارم هجرى قمرى انتهای معرفى نی‌ریز از مسجدى در کنار بازار یاد کرده و گفته است:

و نی‌ریز کبیره الجامع الى جانب السوق ...».

احتمالا مقصود از «جامع کبیر» مسجد جامع کبیر کنونى است. 
تک ایوان اصلی مسجد یکی از اصلی‌ترین بخش‌های این مسجد است که می‌توان آن را نخستین مسجد تک ایوانی دانست
پنج طاق‌نمای گود در گذشته روی هر کدام از ضلع‌های جانبی این ایوان ساخته شده که اکنون این شکل از بین رفته و قسمت‌هایی سیاه رنگ (یعنی قدیمی) که پایه‌های پشتیبان بنا است، پشت تکیه‌گاه‌های ایوان قرار دارد.

این مسجد جدا از اصل ساختار اولیه خود، در طی قرن‌ها تغییرات اندکی کرده و خانه‌ها، مناره، ایوان روبه رو و غیره به آن اضافه شده است، اما اصل بنا را به آسانی می‌توان جدا کرد. 

 


ضلع شمالی ایوان کاملا باز بوده و حیاط مسجد روبه‌روی آن قرار دارد. اضلاع شرقی و غربی این ایوان به‌وسیله پنج طاق محرابی شکل که پرعمق هستند، از هر سمت متصل به شبستان‌های مسجد هستند.
محرابی زیبا و هنرمندانه به شیوه محراب الجایتو و با گچبری برجسته از نقوش هندسی و گل و گیاه و آیاتی از قرآن مجید در ایوان اصلی بنا درست شده و کتیبه‌ای از نام معصومین در حاشیه محراب قرار دارد.

سه کتیبه روی سردر مسجد وجود دارد: کتیبه به تاریخ ۱۰۸۸ هجری قمری در مورد مرمت مسجد توسط «میرزانظام» در دوره شاه سلیمان اول صفوى (حک ۱۰۷۷ یا ۱۰۷۸ - ۱۱۰۵ هجری قمری) اولین کتیبه است. کتیبه دوم در سال ۱۲۵۹ هجری قمری و در دوره سلطنت زین‌‌‌‌العابدین‌‌‌‌خان نی‌ریزى نوشته شده و در رابطه با مالیات و وجوه دیوانى است. کتیبه سوم نیز در رابطه با مرمت مسجد در زمان ناصری در تاریخ ۱۳۰۰ هجری قمری است.

روی سردر شمالى مسجد کتیبه دیگر ساخته شده است.

 

 

مسجد جامع کبیر نی‌ریز در نهم مرداد ماه سال ۱۳۱۲ خورشیدی در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد و هم‌اکنون تحت پوشش و حمایت سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ایران قرار دارد.

امتیاز شما به این مطلب چنده؟

نظرات کاربران
هیچ نظری ثبت نشده است

نام شما
ایمیل
وب سایت
عنوان
نظرات


بیشتر بخوانید
یه نوشیدنی خوشمزه ی چربی سوز
هر فردی، حتی اگر اندام مناسبی داشته باشد، حداقل یک بار در عمرش به دنبال روش‌هایی بر ای لاغری شکم بوده است. چرا که شکم و پهلو اولین جایی از بدن هستند که چاق می‌شوند و از طرف دیگر جزو سرسخت‌ترین چربی‌ه...
ادامه مطلب >
آشنایی با چای سیستوس و خواص فوق العاده آن
چای سیستوس یا سیستوس اینکانوس یکی از قدیمی ترین انواع چای بوده و قرن هاست در نواحی دریای اطراف دریای مدیترانه نوشیده می شود. این نوشیدنی خواص زیادی برای سلامتی و بوی بسیار مطبوعی دارد.
ادامه مطلب >
چای نعناع را چطور تهیه کنیم؟
برخی از چای ها دمای مختلفی برای دم شدن دارند ، زیرا دمای زیاد باعث سوزاندن برگ میشود.اما در چای نعنا شما میتوانید ، آب جوش را مستقیما بر روی برگ ها بریزید
ادامه مطلب >
با خواص گیاه مرزه آشنا شوید
مرزه از اعضای خانواده نعناع است که ارزش غذایی بالایی برخوردار می باشد، استفاده از گیاه مرزه مزایای سلامتی بسیاری برای بدن به همراه دارد.
ادامه مطلب >
برای آرامش قلب و روح چه سوره ای از قرآن را بخوانیم؟
برای آرامش درونی و اعصاب و روان، برای رفع نگرانی ها و استرس های خود چه دعایی بخوانیم؟
ادامه مطلب >
لوازم آرایشی یا لوازم کشنده!
 بیشتر خانم ها از فرط خوشحالی و ذوق زدگی هنگام خرید لوازم آرایشی جدید فقط به مارک آنها توجه می کنند و حتی نگاهی هم به فهرست مواد تشکیل دهنده آن نمی اندازند. این در حالی است که بعضی مواد به کار رفته د...
ادامه مطلب >
معرفی با کیفیت ترین لنز رنگی سال 1401
چشم، تنها عضو از بدن است که به طور مستقیم اکسیژن را از هوا میگیرد. بنابراین، وقتی میخواهید با کمک لنز رنگی، تغییراتی در چهره و ظاهر خود ایجاد کنید، باید حتما به سلامتی قرنیه چشم هم توجه داشته باشید. ...
ادامه مطلب >
محرومیت یک ساله روازاده از حرفه پزشکی!
بنابر اعلام روابط عمومی سازمان نظام پزشکی، حسین روازاده معروف به" حکیم روازاده" بر اساس رای هیات عالی انتظامی سازمان نظام پزشکی به یک سال محرومیت از اشتغال به حرفه پزشکی و وابسته در کل کشور محکوم شد....
ادامه مطلب >
آشنایی با فواید بی نظیر روغن هسته سنجد
سنجد در داروسازی از قدمت بسیار طولانی برخورار است. وغن سنجد در کشور های چین، تبت، مغولستان و روسیه به عنوان درمانگر مشکلات گوارشی، افزایش دهنده گردش خون، تسکین دهنده درد و درمان کننده سرفه شناخته شده...
ادامه مطلب >