شنبه, 29 دی,1403
آدرس ایمیل
info[@t]beh-zone.ir

مسجد جامع کبیر نی ریز، نخستین مسجد تک ایوانی + تصاویر


مسجد جامع کبیر نی ریز،  نخستین مسجد تک ایوانی  + تصاویر

شهرستان نی‌ریز با سابقه تاریخی در استان فارس، دارای آثاری باارزش و مورد توجه از زمان‌های مختلف تاریخی به‌خصوص ساختمان‌های مذهبی از قرن‌های نخستین ورود اسلام به ایران است. مسجد جامع نی‌ریز ازجمله این بناهای با ارزش است که یکی از قدیمی‌ترین مساجد ایران محسوب می‌شود. این مسجد با الهام از معماری ساسانی و نقشه‌ای تک ایوانی درست شده و در طول زمان‌های گوناگون، قسمت‌هایی به آن اضافه شده و مرمت‌هایی در آن به عمل آمده و در ردیف آثار برجسته از سیر تکامل هنر و تزئینات معماری ایران قرار گرفته است.

یکی از جاهای دیدنی نی‌ ریز، قدیمی‌ترین مساجد ایران و به اعتقاد بعضی آتشکده‌های زرتشتیان مسجد جامع کبیر نی‌ریز است که در دوره اسلامی به مسجد تبدیل شده است. ایوان‌های باقی مانده از این مسجد به سبک معماری دوره ساسانی احداث شده است.

 


ایوان اصلی این مسجد در سال ۳۴۰ هجری قمری (با توجه به نوشته مقدسی، تاریخ‌نگار سده چهارم هجری) درست شده است. ساختمان و محوطه مسجد در بازسازی‌های سال‌های ۳۶۳، ۴۶۰ و ۵۶۰ هجری قمری توسعه یافته و ایوان کوچک‌تری روبروی ایوان اصلی ساخته شد.

سال ۳۶۳ هجری قمری تاریخ محراب و کهن‌ترین تاریخى است که در این مسجد باقی مانده است. ولی به احتمال قوی بناى مسجد به قبل از این تاریخ باز مى‌‌‌‌گردد. تاریخ‌‌‌‌هاى دیگرى نیز در آن مشاهده مى‌‌‌‌شود که نشان از مرمت، بازسازى و اتصال بناهاى جدید در زمان‌های گوناگون دارد.

گدار معمارى مسجد از نوع معمارى زمان ساسانیان است که تا قرن‌هاى نخستین اسلامى هنوز رایج بوده است.

 


تک ایوان اصلی مسجد یکی از اصلی‌ترین بخش‌های این مسجد است که می‌توان آن را نخستین مسجد تک ایوانی دانست که در شیوه خراسانی ساخته شده است. البته این ایوان در قدیم از بخش اصلی مسجد محسوب می‌شده و بعدها ایوان دیگری به آن اضافه شده است. این ایوان به شکل ناودان ممتدی رو به قبله است که انتهای جنوبی آن کاملا بسته شده و محراب در آن قرار دارد. ساخت ایوان به دوره پیش از عصر سلجوقی برمی‌گردد و به گفته‌ای با بهره‌گیری از معماری ساسانی بنا شده است.

ساخت این ایوان در کتاب «آثار ایران»، اثر «اندره گدار»، متعلق به اواسط قرن چهارم هجری نوشته شده است. همچنین «محمد بن احمد شمس‌الدین المقدسی» در کتاب «احسن التقاسیم فی معرفة الاقالیم» در نیمه اول سده چهارم هجرى قمرى انتهای معرفى نی‌ریز از مسجدى در کنار بازار یاد کرده و گفته است:

و نی‌ریز کبیره الجامع الى جانب السوق ...».

احتمالا مقصود از «جامع کبیر» مسجد جامع کبیر کنونى است. 
تک ایوان اصلی مسجد یکی از اصلی‌ترین بخش‌های این مسجد است که می‌توان آن را نخستین مسجد تک ایوانی دانست
پنج طاق‌نمای گود در گذشته روی هر کدام از ضلع‌های جانبی این ایوان ساخته شده که اکنون این شکل از بین رفته و قسمت‌هایی سیاه رنگ (یعنی قدیمی) که پایه‌های پشتیبان بنا است، پشت تکیه‌گاه‌های ایوان قرار دارد.

این مسجد جدا از اصل ساختار اولیه خود، در طی قرن‌ها تغییرات اندکی کرده و خانه‌ها، مناره، ایوان روبه رو و غیره به آن اضافه شده است، اما اصل بنا را به آسانی می‌توان جدا کرد. 

 


ضلع شمالی ایوان کاملا باز بوده و حیاط مسجد روبه‌روی آن قرار دارد. اضلاع شرقی و غربی این ایوان به‌وسیله پنج طاق محرابی شکل که پرعمق هستند، از هر سمت متصل به شبستان‌های مسجد هستند.
محرابی زیبا و هنرمندانه به شیوه محراب الجایتو و با گچبری برجسته از نقوش هندسی و گل و گیاه و آیاتی از قرآن مجید در ایوان اصلی بنا درست شده و کتیبه‌ای از نام معصومین در حاشیه محراب قرار دارد.

سه کتیبه روی سردر مسجد وجود دارد: کتیبه به تاریخ ۱۰۸۸ هجری قمری در مورد مرمت مسجد توسط «میرزانظام» در دوره شاه سلیمان اول صفوى (حک ۱۰۷۷ یا ۱۰۷۸ - ۱۱۰۵ هجری قمری) اولین کتیبه است. کتیبه دوم در سال ۱۲۵۹ هجری قمری و در دوره سلطنت زین‌‌‌‌العابدین‌‌‌‌خان نی‌ریزى نوشته شده و در رابطه با مالیات و وجوه دیوانى است. کتیبه سوم نیز در رابطه با مرمت مسجد در زمان ناصری در تاریخ ۱۳۰۰ هجری قمری است.

روی سردر شمالى مسجد کتیبه دیگر ساخته شده است.

 

 

مسجد جامع کبیر نی‌ریز در نهم مرداد ماه سال ۱۳۱۲ خورشیدی در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد و هم‌اکنون تحت پوشش و حمایت سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ایران قرار دارد.

امتیاز شما به این مطلب چنده؟

نظرات کاربران
هیچ نظری ثبت نشده است

نام شما
ایمیل
وب سایت
عنوان
نظرات


بیشتر بخوانید
راهنمای خرید پوستر دیواری
در ساختمان های لوکس امروزی به جای دیوار پوش های قدیمی از پوستر دیواری یا کاغذ دیواری آماده و سفارشی استفاده می شود. پوسترهای تصویری بسیار جذاب می باشند و جلوه ای ویژه به دیوارها می بخشند که بسیار زیب...
ادامه مطلب >
معرفی شیرآلات ساختمانی راسان
شیرآلات از جمله قطعات بهداشتی ساختمانی محسوب می‌شوند که افراد آن‌ها را در محیط‌های گوناگونی مانند منزل، ادارات، کارخانه‌ها، مجتمع‌های تجاری و فضاهای دیگر به کار می‌برند.
ادامه مطلب >
مزایا و معایب دیزل ژنراتور فابریک
کار اتصال موتور دیزل و ژنراتور به هم و نصب آن روی یک شاسی (Structure) فلزی و قرار دادن یک تابلو کنترل را در کنار آن به اصطلاح کوپله کردن (Coupling) گویند.
ادامه مطلب >
گریس های خارجی با کیفیت را بشناسید؟
گریس ماده‌ای است جامد یا نیمه جامد که جهت روانکاری ماشین آلات صنعتی در صنایع و نیز مصارف خانگی مورد استفاده قرار می‌گیرد و قدمتی طولانی دارد و استفاده از آن به زمان مصر باستان باز می گردد.
ادامه مطلب >
راهنمای سفارش تاج گل اینترنتی
امروزه با همه گیر شدن سایت های گل فروشی اینترنتی و خرید تاج گل اینترنتی ،دیگر سفارش تاج گل ترحیم مثل قدیم نیست که به گلفروشی مراجعه کنید و سفارش دهید،بلکه به سرعت و تنها با چند کلیک انجام می شود.هدیه...
ادامه مطلب >
برای خرید یخچال فریزر ساید بای ساید به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
در چند سال اخیر خرید یخچال فریزر ساید بای ساید، رشد قابل توجهی داشته است. به همین دلیل در این مطلب می‌خواهیم از نکات مهم هنگام خرید یخچال فریزر ساید بای ساید بگوییم. امیدواریم با استفاده از آن‌ها بتو...
ادامه مطلب >
خرید وفروش آنلاین موتورسیکلت در ایران
یکی از وسایل نقلیه مهم و ضروری در شهرهای شلوغ موتور سیکلت می‌باشد. شما با خرید این وسیله نقلیه می‌توانید از شر ترافیک سنگین شهری راحت شوید و در هزینه‌های خود تا حد زیادی صرفه جویی کنید.
ادامه مطلب >
آشنایی با دستگاه سورتینگ پسته
دستگاه سورتینگ پسته سعی دارد با درجه‌بندی و دسته بندی مناسب محصول از آسیب به محموله‌های صادراتی جلوگیری کند و صادراتی بدون مشکل را داشته باشیم. پسته محصول اول صادرات غیرنفتی ایران است و اهمیت صادرات ...
ادامه مطلب >
طرز تهیه کیک یزدی با طعمی بی نظیر
کیک یزدی یکی از انواع کیک های بسیار خوشمزه و سنتی ایرانی است که همانطور که از نامش مشخص است اصالتش متعلق به شهر یزد است. این کیک خوش طعم در ماه محرم به عنوان یک شیرینی مناسبتی به عنوان نذری در میان م...
ادامه مطلب >