کاربرد خمیر فیمو چیست؟
*کاربرد خمیر فیمو بسیار زیاد است, از جمله تزئین ماگ با فیمو که در سایت جعبه رنگی نیز به فروش می رسد.
*برای ساخت سر قاشقی شاید برایتان سوال پیش بیاید که قسمتی از سر قاشقی چگونه خامه ای شکل می شود؟ شما می توانید با تهیه کردن ماده ای به اسم لیکوئید و اضافه کردن آن به خمیر فیمو , خمیر فیموی خامه شکلی را به وجود آورید.
*نمونه ای دیگر از کاربرد خمیر فیمو می توان به تزئین بدلیجات با خمیر فیمو اشاره کرد. در ساخت زیورآلات با خمیر های فیمو به دلیلِ ریزه کاری هایی که دارد باید صبر و حوصله ی بیشتری را خرج کرد.
در این حالت می توان از قالب های گردنی، انگشتی، گوشواره ای آماده موجود در بازار استفاده کرد و به وسیله ی خمیر فیمو روی آن ها را تزیین نمود.
برای ساخت بدلیجات با خمیر فیمو می توان از قالب هایی در طرح های مختلف که در شیرینی پزی نیز وجود دارد استفاده کرد و روی آن را با توجه به سلیقه و ذوق خود با خمیر های فیمو تزئین کرد و نقوش برجسته ای با استفاده از خمیر فیمو به وجود آورد
سپس در آوِن قرار داده تا پخته شود و بعد از آن می توان از کاتر قلمی و یا هر وسیله ی دیگری که می تواند شکاف و سوراخی در خمیر ایجاد کند استفاده کرد تا در صورت های مختلف از جمله گردنبند, گوشواره, انگشتر و غیره بتوان از آن ها استفاده کرد.
*هم چنین از دیگر کاربرد های خمیر فیمو می توان به ساخت آویز های خمیری و وسایل تزئینی دیگر اشاره نمود.
در استفاده و تشخیص خمیر های فیمو باید توجه شود که خمیر فیمو مورد نظر نه خیلی نرم است که با اندکی گرمای دست نرم تر شود و شکل دهی پیدا نکند و نه آن قدر سفت است که کار کردن با آن مشکل باشد.
خمیر فیمو و کار با آن دنیای گسترده ایست که با فکر و سلیقه ی خود می توان به ساخت کار های زیبایی پرداخت.
خمیر فیمو چگونه درست می شود؟
از آنجا که خمیرهای فیمو یا همان خمیرهای پلیمری موجود در بازار قیمت بالایی دارد. در این مطلب شیوه درست کردن خمیر فیمو را برای شما آماده کردهایم. چنانچه تا به حال خمیر فیمو مورد احتیاج خود را از فروشگاهها تهیه میکردید، بهتر است خودتان آن را در خانه درست کنید.
روش درست کردن خمیر فیمو
خمیر فیمو چیست ؟
فیمو نام یکی از برندهای معروف خمیر پلیمری است که توسط کارخانه استدلر کشور المان تولید می شود. ساخت آن در داخل ایران خیلی دشوار و در بازار پیدا نمی شود.
مواد لازم
- چسب چوب سه چهارم فنجان
- آرد نشاسته ذرت یک فنجان
- روغن بچه دو قاشق غذاخوری
- آبلیمو یک قاشق غذاخوری
روش ساخت خمیر فیمو
- 3/4 فنجان چسب چوب و 1 فنجان آرد نشاسته ذرت را درون یک ماهیتابه یا قابلمه نچسب بریزید. در این مرحله ماهیتابه باید روی کانتر باشد و اگر هم روی اجاق گاز بود، اطمینان داشته باشید که شعله خاموش باشد. سپس مواد را خوب هم بزنید تا به طور کامل با هم مخلوط شوند.
- اکنون 2 قاشق غذاخوری روغن بچه و 1 قاشق غذاخوری آبلیمو، به مخلوط چسب چوب و آرد نشاسته ذرت اضافه کنید و خوب هم بزنید تا مواد به طور کامل مخلوط شوند.
خمیر فیمو و عروسک خمیری
- پس از اینکه مواد را خوب با هم مخلوط کردید، ماهیتابه را روی شعله ی ملایم اجاق گاز بگذارید. همینطور که مواد را مرتب هم می زنید، شعله را آرام آرام زیاد کنید تا مواد حالت مایع خودشان را حفظ کنید. حتی یک لحظه نیز هم زدن را متوقف نکنید، زیرا این کار سبب می شود یکپارچگی بافت خمیرتان از دست برود.
- به همین ترتیب هم زدن را ادامه بدهید تا مخلوط شبیه پوره سیب زمینی شود. زمانی که به این مرحله رسید، باید ماهیتابه را از روی حرارت بردارید و آن را روی یک سطح صاف و سرد قرار بدهید.
برای محافظت از کانتر می توانید یک حوله یا دستگیره را زیر ماهیتابه بگذارید.
- سپس مجددا یک مقدار بسیار کم روغن بچه به خمیر تان اضافه کنید. این روغن دست هایتان را می پوشاند و چرب می کند تا راحت بتوانید خمیر را ورز بدهید.
خمیر فیمو چگونه درست می شود
- برای وزر دادن خمیر، آن را روی کانتر قرار دهید. مخلوط یا همان خمیر، به احتمال زیاد هنوز به طور کامل گرم نیست و یا حتی ممکن است داغ باشد. پس بهتر است که برای مراقبت از دست هایتان از دستکش پلاستیکی استفاده کنید.
- خمیر را خوب ورز بدهید تا به طور کامل یکدست شود. الان خمیر باید از نظر سفتی مانند خمیر پیتزا باشد. در آخر زمانی که ورز دادن را به پایان برسانیید، خمیر را به صورت یک گلوله در بیاورید.
- بعد می توند خمیر رو داخل کیسه فریزر قرار بدید و توی یخچال نگهداری کنید. برای تازه نگه داشتن خمیر و جلوگیری از سفت شدن اون، تا حد امکان هوای داخل کیسه رو خارج کنید.
- چنانچه می بینید که خمیر هنوز گرم است، یک گوشه از کیسه را باز بگذارید و هنگامی که خمیر به طور کامل سرد شد کیسه را ببندید و آن را درون یخچال بگذارید.
سوالات متداول:
خمیر فیمو چیست ؟
فیمو نام یکی از برندهای معروف خمیر پلیمری است که توسط کارخانه استدلر (Steadtler) کشور المان تولید می شود. ساخت آن در داخل ایران بسیار سخت و در بازار نایاب است.
تفاوت های خمیر فیمو و خمیر گل چینی
خمیر فیمو به هیچ عنوان در منزل قابل پخت نیست ، اما خمیر گل چینی به راحتی با چند روش ساده قابل ساخت است.
برای قابل استفاده شدن خمیر فیمو، باید آن در فر برقی پخت، اما خمیر گل چینی در مجاورت هوا و بسته به حجم کار در چند دقیقه یا چند ساعت خشک می شود.
خمیر فیمو بعد از پخت بسیار سبک، قابل شستشو، نشکن و انعطاف پذیر است، ولی سنگینی خمیر گل چینی نسب به حجم کار زیاد است. به راحتی میشکند و انعطاف ندارد، حتی بعد از اسپری کردن فیکساتور قابل شستشو نیست.
با توجه به اینکه خمیر فیمو برخلاف گل چینی در مجاورت هوا خشک نمی شود، امکان فرم دهی بیشتری دارد.
کیفیت و شفافیت خمیر فیمو قبل و بعد از پخت نسبت به خمیر گل چینی زیاد است.
خمیر فیمو در ایران قابل دسترسی نیست.
آیا فرآیند پخت خمیر فیمو سمی است؟
اگر بخواهیم فقط درباره خمیر فیمو صحبت کنیم خیر! خمیرهای پلیمر با برندهای معتبر سمی نیستند. اما این مساله را نمی توان به همین صراحت برای سایر خمیرهای پلیمری نیز مدعی شد. و قطعا خود تولید کنندگان نیز درباره محصول تولیدی خودشان که برایشان منفعت اقتصادی دارد تبلیغات منفی نخواهند کرد. پس این مهم که مراقب سلامت خودمان باشید بر عهده خود ماست.
توصیه می شود اگر خمیر پلیمر بسوزد محیط را با باز کردن پنجره ها تهویه کنید.
آیا خمیر فیمو را می توان خورد؟
خیر به هیچ وجه! خمیرهای پلیمری به هیچ وجه نباید وارد دهان شوند، حتی دست هایی که با خمیر پلیمر کار کرده اند و به ظاهر تمیز می آیند باید قبل از خوردن غذا خوب شسته شوند. از آنجایی که استون و تینر خورنده خمیر پلیمر هستند، بعد از اتمام کار با خمیر فیمو یا هر خمیر پلیمری دیگر دست ها را با استون و تینر پاک و سپس با صابون بشویید.
نحوه پخت خمیر فیمو
خمیر فیمو تحت حرارت پخته و سفت می شود و قبل از آن که در فر قرار بگیرد به هیچ وجه خشک نمی شود. برای پخت خمیر فیمو می بایست از فرهای برقی کانوکشن استفاده شود. فرهای مایکروویو ( فر موج پز) به هیچ وجه برای پخت خمیر فیمو مناسب نیستند.
آیا می توان از فرهای گازی استفاده کرد؟
بله، فقط با این شرط که حرارت از پایین و غیر مستقیم باشد، در غیر اینصورت سطح خمیر می سوزد. اگر فر گازی همان حرارت لازم را به طور یکسان به خمیر بدهد ممانعتی در استفاده از فرهای گازی وجود ندارد. ولیکن تمام clay artist ها یا هنرمندان فعال در زمینه خمیر با فرهای برقی کار می کنند.
آیا می توان از فر پخت غذا برای پخت خمیر فیمو نیز استفاده کرد؟
در منابع زبان اصلی ، برای ایمنی کار با خمیرهای پلیمری در پاسخ به این سوال ۹۵ درصد توصیه می کنند به هیچ وجه این کار انجام نشود.
اما ۵ درصد باقی منابع متذکر می شوند تازمانیکه خمیر پلیمر داخل فر نسوزد مشکلی ایجاد نمی کند، اگر هم این اتفاق افتاد با تمیز کردن فر می توان مجددا برای پخت غذا از فر استفاده کرد.
*توجه: اینکه همزمان خمیر پلیمر و غذا داخل فر پخت شوند از طرف همه منابع منع شده است.
به شخصه به جهت اولویت سلامتی، از فر جداگانه استفاده می کنم.
درجه حرارت و مدت زمان پخت خمیر فیمو
مدت زمان و درجه حرارت پخت خمیر فیمو روی بسته های آنها نوشته شده است. خمیر فیمو را می بایست در دمای ۲۳۰ درجه فارنهایت برابر با ۱۱۰ درجه سانتیگراد به مدت ۳۰ دقیقه حرارت داد.
گاهی می توان بر اساس تجربه مدت زمان پخت را بیشتر کرد. اما مراقب باشید که خمیر نسوزد. چرا که خمیر فیمو بر اثر سوختن گازهای سمی تولید می کند. اگر خمیر فیمو را سوزاندید پنجره ها را باز کنید و کودکان را از داخل اتاق خارج کنید. برای احتیاط بهتر است فر را در فضای باز یا نیمه باز مانند تراس قرار دهید.
اگر خمیر فیمو را در مدت زمان کمتر از ۳۰ دقیقه پخت کنید مقاومت لازم را به دست نخواهد آورد و به راحتی با ناخن یا اشیا تیز خراش بر می دارد و اگر کار ظریفی مانند شاخه و برگ گل درست کرده باشید به راحتی می شکند.
ابزار کار با خمیر فیمو
برای فرم دادن خمیر فیمو می توانید از ابزار فرم دهی فوندانت که در قنادی مورد استفاده قرار می گیرد، ابزار کار با خمیر گل سازی (گل چینی) و همچنین برخی ابزارهای دندان پزشکی استفاده نمایید.
بسیاری از هنرمندان با خلاقیت خودشان ابزارهایی را با وسایل ساده و در دسترس درست می کنند. به شخصه برای ساخت مجسمه ها و زیورآلات پلیمری فقط از ابزارهای ساده خودم برای فرم دادن خمیر استفاده می کنم و معتقد هستم آنچه که هنر شما را خواستنی می کند مواد و ابزار مورد استفاده نیست، این خلاقیت و عشق شماست که می تواند با ابزارها و مواد ساده جادو کند. این ابزارهای ساده می توانند شامل سوزن، خلال دندان، درب خودکار، میل بافتنی و هر وسیله در دسترس دیگر باشد.
آیا می توان از ابزارهای کار با فیمو مجددا برای قنادی و آشپزی استفاده کرد؟
خیر! ممکن است ابزارهای قنادی و آشپزی شما را وسوسه کنند تا آنها را از آشپزخانه بردارید و برای کار با خمیر پلیمر استفاده کنید، اگر این کار را کردید آن ابزار را دیگر برای آشپزی و قنادی استفاده نکنید. ابزارها حفره های بسیار ریزی دارند که چشم ما نمی بیند و خمیر در آن قسمت ها قرار می گیرد، پس با سلامتی خود و دیگران شوخی نکنید.
نرم کردن خمیر فیمو
برای کارهای مجسمه سازی و زیورآلات بهترین نوع خمیر فیمو Fimo Professional می باشد که با ورز دادن دست به نرمی مورد نظر می رسد. ولیکن ممکن است نیاز به ترفندهای خاصی برای نرم کردن خمیر پلیمر داشته باشید. البته شرکت استدلر برای نرم کردن خمیر محصولی با عنوان Clay Softener را عرضه کرده است که قابل تهیه در داخل کشور نیست.
راه های مختلفی برای نرم کردن خیمر پلیمر وجود دارد ولیکن همه آنها به نوعی به کیفیت خمیر آسیب می زنند. به همین دلیل تا جایی که می توانید خمیر را با ورز دادن به نرمی مورد نظر برسانید. برای این کار از تکه کوچک خمیر شروع کنید و آنرا فشار دهید تا متراکم و نرم شود. سپس کم کم تکه های خمیر را به آن اضافه نمایید.
اگر خمیر به حدی سفت است که در اثر ورز دادن پودر می شود اندکی وازلین به دست خود بمالید و خمیر را ورز دهید. دقت داشته باشید که مقدار وازلین باید بسیار بسیار کم باشد چرا که روغن در واقع برای خمیر فیمو خورنده محسوب می شود و به همین دلیل است که به نرم کردن خمیر کمک می کند و در عین حال به کیفیت آن آسیب می زند.
رنگ کردن خمیر فیمو
خمیر فیمو در رنگ های مختلف ارائه شده است و به عنوان یک هنرمند حرفه ای می بایست ترکیب رنگ ها را خوب بدانید. مگر در موارد خاص که رنگ کردن خمیر خود نیاز به هنر نقاشی داشته باشد. مانند نقاشی چهره های پلیمری که خود یک هنر ارزشمند محسوب می شود.
در هر حال اگر نیاز به رنگ کردن خمیر فیمو داشتید باید بعد از پخت به رنگ آمیزی خمیر بپردازید. و برای این کار رنگ های اکرلیک بهترین گزینه هستند چرا که با خمیر پلیمر واکنش نمی دهند.
نکته: هنگام رنگ آمیزی خمیر پخته شده با رنگ اکرلیک، از اضافه کردن آب زیاد به رنگ خودداری نمایید. چرا که سطح خمیر صیقلی و ضد آب است و اضافه کردن آب مانع از پوشش مناسب رنگ روی سطح می شود.
بعد از خشک شدن رنگ می توانید از اسپری فیکساتور رنگ برای ثبات رنگ روی سطح خمیر استفاده نمایید.
چسباندن خمیر فیمو
برای چسباندن خمیر فیمو به حلقه انگشتر، سوزن گوشواره یا … می توانید از چسب ۱۲۳ استفاده کنید.
اما برای چسباندن تکه هایی از خود خمیر به یگدیگر می بایست از فیموی مایع (Liquid Fimo) استفاده نمایید که این محصول نیز متاسفانه در داخل کشور نایاب است.
اما جای نگرانی نیست. اگر به فیموی مایع دسترسی ندارید برای ایجاد یک اتصال خوب بین قطعات، می بایست خمیر را در محل اتصال دو قطعه با ابزار پخش کنید تا هیچ درزی قابل مشاهده نباشد.