سنگ کیسه صفرا (سنگ کبد) زمانی ایجاد میشود که تعادل خوبی از مواد شیمیایی در کیسه صفرا وجود نداشته باشد. سنگ کیسه صفرا قابل درمان است و دفع سنگ کیسه صفرا بدون عمل جراحی یکی از روشهای طبیعی درمان این سنگ است.
افراد مبتلا به اضافه وزن و چاقی بیشتر احتمال دارد که سنگهای صفراوی تولید کنند. همچنین سنگ کیسه صفرا در زنان به ویژه خانمهایی که چند بار زایمان کردهاند، بیشتر بروز پیدا میکند. سن شیوع سنگ کیسه صفرا بین 40 تا 50 سالگی است، بنابراین قبل و پس از این زمان این عارضه کمتر دیده میشود.
کیسه صفرا چیست؟
کیسه صفرا (Gallbladder) کیسه کوچکی است که در طرف راست بدن و در زیر کبد قرار دارد و در حقیقت انبار صفرا میباشد. صفرا در کبد ساخته شده و از طریق لولهای به کیسه صفرا میریزد. کار صفرا هضم و شکستن چربیها است. هنگامی که چربی وارد اثنی عشر (قسمت اول روده باریک) میشود کیسه صفرا فشرده شده و صفرا وارد این قسمت میشود.
برعکس این که پزشکان عقیده دارند که کیسه صفرا عضو مهمی نیست و در صورت داشتن سنگ با عمل آن را در میآورند، این عضو اهمیت فراوانی داشته و در طب چینی کانال مخصوص انرژی برای آن وجود دارد.
سنگ کیسه صفرا چیست؟
سنگ کیسه صفرا (Gallstone) بر اثر تحرک نداشتن مواد درون کیسه صفرا ایجاد میشود، بنابراین این مواد، داخل کیسه صفرا باقی میمانند و لجن صفراوی را ایجاد میکنند که این لجن در آینده به سنگ تبدیل میشود.
آنهایی که تحت عمل جراحی کیسه صفرا قرار گرفتهاند ناراحتیهای زیادی را خواهند داشت زیرا صفرا پس از تولید، مستقیم به اثنی عشر میریزد و بنابراین هنگامی که چربی احتیاج به صفرا دارد مقدار صفرای مورد نیاز وجود نداشته و اینگونه اشخاص نمیتوانند چربی را بخوبی هضم و جذب کنند. آنچه که پزشکان سنگ کیسه صفرا مینامند در حقیقت سنگ کبد است زیرا این سنگها در کبد تولید شده و وارد کیسه صفرا میشوند و دلیل آن هم این است که هنگامی که این روش را آنهایی که حتی کیسه صفرا ندارند، انجام دهند تعداد زیادی سنگ از آنها دفع میشود.
کارشناسان معتقدند که رژیم کم چربی و دارای فیبر بالا ممکن است به جلوگیری از تشکیل سنگهای صفراوی کمک کند.
انواع سنگ کیسه صفرا
بطور کلی 2 نوع سنگ کیسه صفرا وجود دارد که در ادامه توضیح دادهایم:
سنگ های کلسترولی: ممکن است در صورت وجود کلسترول بالا در صفرا تشکیل میشوند. آنها نوع اصلی و شایع سنگهای صفراوی در ایالات متحده هستند.
سنگ های رنگدانهای: این نوع سنگها زمانی تشکیل می شوند که بیلی روبین زیادی در مجرای صفرا وجود داشته باشد. آنها در میان افراد مبتلا به بیماریهای کبدی، عفونت مجرای صفراوی و یا اختلالات خونی مانند کم خونی سلولهای داسی شکل، رایج هستند.
کارشناسان کاملا نمیدانند که چرا کیسه صفرای برخی افراد تعادل مواد شیمیاییاش را برهم میزند که باعث تولید سنگهای صفراوی میشوند، در حالی که در بدن بقیه افراد این اتفاق نمیافتد.
افرادی که احتمال ابتلا به سنگ کیسه صفرا دارند:
-زنانی که باردار بودهاند؛
-سابقه خانوادگی؛
-افرادی که به تازگی وزن زیادی از دست دادهاند؛
-سریعا وزن زیادی کم کردن و دوباره اضافهکردن، میتوانند خطر ابتلا به سنگهای صفراوی را در مردان افزایش دهند.
-زنان مصرف کننده داروهای ضدبارداری؛
-زنانی که تحت درمان استروژن با دوز بالا قرار میگیرند؛
-افرادی رابطه خونی نزدیک با فردی که سابقه سنگ صفراوی دارند.
-یک مطالعه نشان داد که یک ژن به طور قابل توجهی خطر ابتلا به سنگهای صفراوی را افزایش میدهد.
-افرادی که چربی بالایی در رژیم غذایی خود دارند.
-زنان دو برابر مردان مبتلا به سنگ صفراوی میشوند.
-افراد بالای 60 سال؛
-افرادی که داروهای کاهش کلسترول مصرف می کنند، به نام استاتین؛
-افراد مبتلا به دیابت؛
-علاوه بر این، درمان جایگزینی هورمونی (HTR) برای زنانی که در دوران یائسگی هستند با خطر بالایی از مشکلات کیسه صفرا مرتبط است.
-علائم سنگ کیسه صفرا درد شدید در طرف راست شکم و گاهی در تمام شکم است.
علائم سنگ صفرا:
سنگهای صفراوی ممکن است نشانهها یا علائمی را ایجاد نکنند. اگر سنگ صفراوی در یک کانال انتقالی قرار گیرد؛ باعث انسداد میشود. علائم و نشانههای حاصل عبارتاند از:
-درد ناگهانی و به سرعت در حال تشدید، در قسمت فوقانی شکم؛
-درد ناگهانی و به سرعت در حال تشدید در مرکز شکم، درست زیر سینه؛
-درد پشت بین تیغههای شانهای؛
-درد در شانه راست؛
-تهوع یا استفراغ.
از بین بردن سنگ کیسه صفرا بدون جراحی:
به نقل از دکتر سهراب خوشبین: روش زیر را بارها به بیماران خود پیشنهاد کردهام و به آسانی سنگ کیسه صفرا خارج شده و از شر عمل جراحی خلاص شدهاند حتی بسیاری از بیماران یک هفته قبل از نوبت عمل جراحی به من مراجعه کردهاند که با این روش سلامتی خود را بازیافتهاند.
مواد مورد احتیاج برای دفع سنگ کیسه صفرا:
-سولفات منیزیم؛
-روغن زیتون؛
-گریپ فروت درشت؛
این کار را باید حتما روزی انجام دهید که در منزل هستید مثلا تعطیل آخر هفته زیرا این عمل دو روز طول میکشد. روزی را که انتخاب میکنید صبحانه سبکی بخورید مانند آب میوه، و یا کمی نان و عسل و به هیچ وجه نباید غذای چرب بخورید تا اینکه صفرا داخل کیسه صفرا جمع شود تا با فشار بتواند دفع سنگ را انجام دهد.
برای دفع سنگ کیسه صرف به روش دکتر سهراب خوشبین، مراحل زیر را باید انجام دهید:
-ناهار را باید سبزیجات پخته و بدون چربی بخورید و بعد از ساعت دو بعد از ظهر نباید چیزی بخورید ویا بیاشامید و اگر غیر این عمل کنید سنگها دفع نشده و بعداً احساس بیماری خواهید کرد.
-ساعت 6 بعد از ظهر یک قاشق غذاخوری سولفات منیزیم را در داخل نصف لیوان آب سرد حل کرده، نوشیده و روی آن یک لیوان آب بنوشید. البته بعد از آن چند بار توالت میروید و رودهها کاملاً تخلیه میشود.
-ساعت 8 بعد از ظهر این عمل را دوبار تکرار کنید یعنی یک قاشق سوپخوری سولفات منیزیم را در نصف لیوان آب حل کرده و با یک لیون آب بنوشید.
-ساعت 9:45 شب نصف لیوان روغن زیتون را در داخل مخلوط کن بریزید سپس آب یک گریپفروت درشت را گرفته و به آن اضافه کرده و آنرا کاملاً با هم مخلوط کنید و بعد آنرا داخل یک لیوان بزرگ ریخته و با خود به -رختخواب ببرید. البته قبلاً تمام کارهای خود را از قبیل مسواک زدن و غیره انجام دهید که دیگر از رختخواب بلند نشوید.
-ساعت ده شب در کنار تختخواب خود ایستاده و تمام این مایع را بخورید و به پشت و یا به طرف راست دراز بکشید و به سنگهای کیسه صفرا فکر کنید که نرم شده و کم کم پائین میآیند.
بسیاری از اشخاص در حدود ساعت 5 یا 6 صبح بیدار شده و به توالت میروند و در این موقع تعداد بسیار زیادی یعنی بین 200 تا 1000 سنگ ریزه مانند نخود سبز از روده خارج میشوند. میتوان یک سبد روی توالت گذاشت و آنها را جمع کرده در شیشه بریزید و به دکتر نشان دهید. سنگها به محض داخل شدن در آب شکسته میشوند.
البته برای اینکه سنگها خارج شده و کبد و کیسه صفرا کاملاً تمیز شوند بعد از بیدار شدن که معمولاً ساعت 6 صبح است یک لیوان دیگر سولفات منیزیم بخورید و دوباره بعد از دو ساعت این عمل را تکرار کنید. ظهر میتوانید غذاهای سبکی مانند سبزیجات پخته میل کنید ولی برای شام غذای معمولی صرف کنید.
چگونه از سنگ صفرا جلوگیری کنیم؟
شما میتوانید خطر ابتلا به سنگهای صفراوی را کاهش دهید اگر:
-هیچ وعدهی غذایی را از دست ندهید. سعی کنید هر روز صبحانه بخورید. صرف غذای کم یا روزه میتواند خطر سنگ صفرا را افزایش دهد.
-آهسته وزن کم کنید. اگر شما نیاز به از دست دادن وزن دارید؛ آهستهتر وزن خود را از دست بدهید. کاهش وزن سریع میتواند خطر سنگ صفراوی را افزایش دهد.
-حفظ وزن سالم. چاقی و داشتن اضافه وزن باعث افزایش خطر سنگهای صفراوی میشود. هنگامی که به وزن استاندارد میرسید، با حفظ رژیم سالم و ادامه تمرین، آن وزن را حفظ کنید.
-از مصرف غذاهای چرب بپرهیزید.
-لبنیات کم چرب را انتخاب کنید.
-از روغنهای گیاهی استفاده کنید.
-رژیم غذایی گیاهی انتخاب کنید تا فیبر غذایی شما افزایش یابد.
-از مصرف غذاهای سرخ شده اجتناب کنید.
-غلات کامل، سبوس و نانهای سبوسدار را به سبد غذایی خود اضافه کنید.
سخن پایانی
تمیز کردن کبد و کیسه صفرا را باید هر شش ماه یکبار انجام داد و هر بار میبینید که تعداد زیادی سنگ دفع میشود و احساس سبکی و سلامتی خواهید کرد. این روش اگر آنطور که گفته شده عمل شود بسیار آسان، طبیعی و بیخطر است و از عمل جراحی جلوگیری میکند.