وقتی که فصل رسیدن میوههای خوشمزه فرا میرسد میتوانید با خشک کردن مقدار قابل توجهی از آنها آذوقهی خود برای فصل بعد را تامین کنید.
شاید چیزی که بیشتر ما نمیدانیم این است که تقریبا همهی میوهها را میتوان خشک کرد و در آینده استفاده کرد. تنها باید بدانید که چطور بهترین میوهها را انتخاب کنید و آنها را در بهترین شرایط به وسیلهی دستگاه میوه خشک کن، خشک کنید. میوههای خشک شده سرشار از مواد مغذی و سالم هستند اما بخش کوچکی از مواد مغذی خود را از دست میدهند. آنها را میتوانید به تنهایی به عنوان اسنک بخورید یا در سالاد و دیگر غذاها استفاده کنید.
بنابر اعلام آی خونه دار، خشک کردن یک روش قدیمی نگهداری مواد غذایی است و قرنها پیشینه دارد. اما خشک کردن میوه در ایران قدمت چندان زیادی ندارد.
چرا میوه خشک؟
میوه خشک به علت سهولت در نگهداری طولانی مدت، حمل راحت و همچنین دارا بودن مواد مغذی یکی از سالم ترین تنقلات به شمار میرود. مزیت دیگر میوه خشک این است که برای تمام سنین، اعم از بزرگ و کوچک مناسب است. تمامی این دلایل به علاوه گزینه های مطلوب دیگر باعث محبوبیت و افزایش تقاضای میوه خشک شده است.
در هر بازاری تناسب بین عرضه و تقاضا یکی از علت های مهم پیشرفت در آن عرصه است. به همین دلیل از چند دهه پیش تاکنون فعالیت در این عرصه افزایش یافته و اکنون به وفور شاهد بازارهای خشکبار و میوه خشک و سبزی خشک هستیم. به طوری که رقابت در این عرصه شکل گرفته و خلاقیت و ابتکار در این کار می تواند باعث پیشی گرفتن از سایر رقبا شود.
سرمایه لازم برای کار میوه خشک:
صنعت میوه خشک در حال حاضر به شکل خانگی و صنعتی انجام می گیرد. سرمایه مورد نیاز در این زمینه بستگی به نوع فعالیت و نیروی انسانی به کار رفته است. به طور مسلم فعالیت در مقیاس خانگی به سرمایه کمتری نیاز دارد. از طرفی نوع دستگاه خشک کن بسیار مهم است و بخش اعظم میزان سرمایه به انتخاب آن بستگی دارد. در فعالیت های خانگی به علت کم حجم بودن و کوچک بودن دستگاه خشک کن به سرمایه کمتری نیاز هست.
هم چنین بخوانید:حفظ ویتامین میوه ها با میوه خشک کن ها
نکات مهم برای شروع کار میوه خشک:
به طور کلی برای شروع این کسب و کار به عواملی مانند: بودجه موردنیاز، نیروی انسانی و فضای مورد نیاز باید توجه داشت. شاید توجه به منطقه جغرافیایی را نیز بتوان حائز اهمیت شمرد. چرا که در مناطق حاصلخیز که باغداران به پرورش انواع میوه مشغول هستند و تنوع تولید میوه بالاست بتوان در خرید مواد اولیه صرفه جویی کرد.
برای برآورد دقیق سرمایه مورد نیاز باید دانست چند کیلو میوه تازه چه مقدار میوه خشک می دهد. به طور کلی هر ده کیلو میوه تازه 100 گرم میوه خشک می دهد. این بیشتر به نوع میوه هم بستگی دارد. مثلا میوه هایی مثل آناناس برآیند بهتری نسبت به میوه های سبک مثل توت فرنگی دارند.
خرید و فروش میوه خشک:
گاهی اوقات به علت نبود سرمایه کافی و عدم فضای مناسب افراد به واسطهگری روی میآورند که این می تواند باعث افزایش قیمت محصولات ارائه شده شود. پس برای فعالیت در این صنعت در صورتی که تولید کننده باشید می توانید حاشیه سود مناسبی داشته باشید.
پرمصرف ترین میوههای خشک:
از بین میوه خشک های موجود، انبه خشک و نارگیل خشک از پرمصرفترین میوهها هستند. میوههای خشک به خاطر اینکه درصد قند بالایی دارند، در رژیمهایی که محدودیت مصرف قندی وجود دارد کمتر مورد استقبال قرار میگیرد. در حالی که قند میوهها طبیعی است. در عین حال، بسیاری از انواع میوههای خشک با حفظ فیبر، بسیاری از ویتامینها و مواد معدنی کل میوه، فواید سلامتی دارند.
بسته بندی میوه خشک:
یکی از مهمترین مواردی که نیاز است به آن توجه بسیار زیادی شود بسته بندی میوه خشک است. اهمیت بسیار زیادی دارد که میوه و سبزی خشک در بسته بندی های تمیز، بهداشتی و همچنین زیبا برای مشتریان عرضه شوند.
فروش میوه خشک:
میوه خشک از محصولاتی است که مشتریان زیادی دارد و به همین دلیل در مکان های مختلف می توان آن را به فروش رساند. یکی از مکان های مناسب در فروشگاه های فیزیکی است. در سال های اخیر اما، فروش آنلاین این محصول نیز گسترش زیادی پیدا کرده است و فروشگاه های آنلاین زیادی به عرضه این محصول پرداخته اند که از جمله این فروشگاه ها، فروشگاه میوه خشک آی خونه دار می باشد که در سالیان اخیر فعالیت خود را شروع نموده است و در حال حاضر به عرضه مستقیم انواع میوه و سبزیجات خشک می پردازد.
هم چنین بخوانید:میوههای خشک کالری بیش تری دارند یا تازه؟
میوههای زیر مناسب خشک کردن میباشند:
آلو شابلون
نارگیل
سیب
کیوی
موز
توت فرنگی
انبه
خرمالو
نارنگی
هلو
خربزه
پرتقال
زردآلو
گلابی
آناناس
انجیر
توت سفید
لیموعمانی
خرما
کشمش
میوههای خشک را می توان برای مدت زمان طولانی نگهداری کرد، بنابراین جایگزین مناسبی برای میوه تازه در خارج از فصل آن است. میوههای خشک منبع غنی ویتامین های A، B1، B2، B3، B6 و پانتوتنیک اسید و نیز املاحی مثل کلسیم، آهن، منیزیم، فسفر، پتاسیم، سدیم، مس و منگنز هستند.
بازار سبزی خشک:
سبزی خشک نیز مانند میوه خشک مشتریان زیادی دارد. در حال حاضر به دلیل مشغله بسیار زیاد، اکثر مردم رو به سمت محصولات آماده آورده اند تا بتوانند در زمان کمتری کارهای خود را انجام دهند. به همین دلیل در حال حاضر محصولاتی مانند سبزی خشک مشتریان زیادی دارد زیرا مشتریان میتوانند به راحتی و در کمترین زمان، با استفاده از این سبزی ها، غذاهای خوشمزه درست کنند. در حالی که تا چند سال پیش شنیدن چنین حرفی عجیب بود و تمامی آشپزها، قورمه سبزی خود را با سبزی تازه تهیه می کردند، اکنون با استفاده از سبزی خشک این غذاها تهیه می شوند که بعضا، حتی طعم و مزه بهتری نیز به غذا می دهند.
صادرات میوه خشک و سبزی خشک:
با توجه به اینکه ایران کشوری نوپا در عرصه میوه خشک است اما توانسته با صادرات میوه های خشک مثل: خرما، انجیر و کشمش به رقیبی برای سایر کشورهای تولیدکننده تبدیل شود. با توجه به شرایط اقتصادی کشور و ناچیز بودن ارزش پول ملی صادرات این محصولات به کشورهای اروپایی می تواند باعث رونق اقتصادی در ایران شود. اینجاست که آگاهی به قوانین صادرات محصولاتی مانند میوه و سبزی خشک بسیار حائز اهمیت است و با تسلط به آن میتوان به اشتغال زایی عده بسیاری کمک کرد. همچنین میتوان هدررفت و ضایعات باغی را کاهش داد و چرخه معیوب فعلی را جانی دوباره بخشید.