دوشنبه, 10 اردیبهشت,1403
آدرس ایمیل
info[@t]beh-zone.ir

یکای پول ایران از قران تا ریال


یکای پول ایران از قران تا ریال

احتمالا شما هم از پدربزرگ مادربزرگ های خود شنیده اید که در گذشته واحد پول ايران قِران بوده؛ این واحد پول که در واقع صاحب قران نام داشته و به شکل کوتاه شده نامیده می شد در دوره قاجار رواج داشته است.

در فروردین ماه سال ۱۳۱۱ واحد پول ایران از قران به ریال تغییر کرد. قران واحد پول ایران در دوران قاجاریه بود. نام قران کوتاه شده صاحب‌قران است. قران از نقره و به‌صورت سکه‌های ده شاهی (نیم قران)، یک قران، دو قران و پنج قران ضرب می‌شد. با توجه به اینکه قران هزار دینار ارزش داشت در زبان عامیانه، زار (هزار) نیز نامیده می‌شد.

 

ایرانیان از دینار به‌عنوان واحد پول استفاده می‌کردند.

 

این سنت حتی بعد از تغییر واحد پول ایران به ریال هم ادامه پیدا کرد و سکه‌های دو ریالی و پنج ریالی دوزاری و پنج زاری نامیده می‌شدند. 

دینار واحد قدیمی پول در امپراتوری روم شرقی یا دیناریوس بوده است. مسلمانان پس از فتح روم، دینار را به‌عنوان واحد پول خود انتخاب کردند و حتی امروز نیز در برخی از کشورهای عربی از این عنوان واحد پول استفاده می‌شود.

 

ایرانیان نیز از دینار به‌عنوان واحد پول استفاده می‌کردند، هر چند به تدریج و در اثر تورم، دینار ارزش خود را از دست داد.

ابتدا سلطان محمود غزنوی سکه یکصد دیناری یا صنار را با نام «محمودی» ضرب کرد. همزمان شاهان سامانی نیز سکه‌های ۵۰ دیناری را ضرب و آن را «شاهی» نامیدند.

 

در دوره صفوی، شاه عباس شروع به ضرب یک سکه کرد به ارزش ۲۰۰ دینار یا دو محمودی. این سکه به «عباسی» معروف شد و بسیار مورد استفاده قرار گرفت. در همین زمان، به علت رابطه پرتغال با ایران، سکه‌های پرتغالی در ایران رایج شد. این سکه‌ها «رئال» نام داشتند (که هنوز هم واحد پول بعضی از مستعمرات سابق پرتغال، مثل برزیل است). این واحد پول، بر مبنای وزنش، مطابق ۱۱۷۵ دینار در نظر گرفته شد.

 

سکه رئال پرتغال در ایران به‌عنوان ریال رواج پیدا کرد به این ترتیب دولت ایران دست به ضرب سکه‌هایی ریال زد که برای مبالغ بالا به کار می‌رفت. در اواخر قرن هجدهم میلادی، نادرشاه افشار هم یک نوع سکه به ارزش ۵۰۰ دینار ضرب کرد که به اسم خودش «نادری» خوانده می‌شد، اما خیلی زود در فرهنگ عام به جای لفظ نادری، استفاده از لفظ «ده شاهی» (شاهی= پنجاه دینار: ۵۰۰ دینار= ده شاهی) رواج پیدا کرد.

 

واحد پول ایران در قدیم, آخرین واحد پول ایران

واحد پول ایران در قدیم

 

در دوران قاجار تومان، قران و شاهی واحدهای اصلی پول ایران را تشکیل می‌دادند. تومان واژه‌ای ترکی است و به معنی ۱۰ هزار که در تقسیمات لشکری هر ۱۰ هزار سرباز، تومان و فرمانده آنها، امیر تومان نامیده می‌شد.

 

فتحعلی‌شاه قاجار برای نخستین بار، تومان طلا را با وزن یک و یک ششم مثقال در سال ۱۱۸۸ هجری خورشیدی ضرب کرد. در این زمان همچنین سکه نقره جدید یا‌‌ همان «قران» نیز متداول شد که معادل یک دهم تومان و پنج عباسی یا ۲۰ شاهی بود. این واحد پول بین سال‌های ۱۲۰۳ تا ۱۳۱۰ در ایران رواج داشت. در این دوران همچنین واحد شاهی که به‌صورت سکه‌ای مسی بود نیز رایج بود.

 

ناصرالدین شاه در سال ۱۲۵۹ هجری خورشیدی وزن طلای تومان را کاهش داد و ارزش آن برابر ۱۰ قران نقره شد. واژه ریال که ریشه اسپانیایی و پرتغالی دارد به مفهوم «شاهی» و همچنین نام سکه‌ای نقره‌ای است که در دو کشور مذکور و سرزمین‌های وابسته به آنها رواج داشته و سپس وارد زبان فارسی شده است.

 

ریال که سکه‌ای جهانی و معادل ۱۲۵۰ دینار یا یک هشتم تومان ارزش داشت، برای نخستین بار در سال ۱۱۷۶ هجری خورشیدی رواج یافت. در سال ۱۲۰۳، ریال از رونق افتاد و جای خود را به قران که معادل هزار دینار یا یک دهم تومان بود، داد؛ تا به این ترتیب واحد پول ایران وارد سیستم اعشاری شود.

 

واحد پول ایران در قدیم, آخرین واحد پول ایران

 واحد قدیمی پول

 

اول فروردین ۱۳۱۱ هجری خورشیدی به علت کم شدن ارزش قران و نیاز به واحد پول ساده و قوی، ریال با پشتوانه طلا به‌عنوان واحد اصلی پول ایران قرار گرفت. ریال در اقتصاد ایران تاکنون جایگاه خود را به‌عنوان واحد پول رسمی حفظ کرده است.

 

بانک شاهنشاهی که توسط انگلستان تاسیس شده بود، حدود ۴۰ سال، چاپ اسکناس را در انحصار خود داشت؛ تا اینکه در ۲۳ اردیبهشت ۱۳۰۹، حق انتشار اسکناس از آن بانک سلب و به بانک ملی ایران واگذار شد. دو سال بعد و همزمان با آغاز سال ۱۳۱۱، واحد پول کشور که از قران به ریال تغییر کرده بود توسط بانک ملی ایران منتشر و ملاک معاملات قرار گرفت. اسکناس‏‌های اولیه به‌صورت ۵، ۱۰، ۲۰، ۵۰، ۱۰۰ و ۱۰۰۰ ریالی، چاپ شد.

 

منبع:donya-e-eqtesad.com 

امتیاز شما به این مطلب چنده؟

نظرات کاربران
هیچ نظری ثبت نشده است

نام شما
ایمیل
وب سایت
عنوان
نظرات


بیشتر بخوانید
حکم خواندن نماز روی سجاده فرش
از آنجایی که نماز یکی از مهم ترین و بالاترین عبادات بندگان است، پاکیزه بودن لباس و مکان نماز گزار بسیار حایز اهمیت است.
ادامه مطلب >
فلاتر(Flutter) چیست؟ انتخاب بهترین دوره‌ آموزش فلاتر به زبان فارسی
فلاتر چارچوبی جدید در برنامه نویسی موبایل است. از این رو در این نوشته بررسی می شود کدام دوره موجود به زبان فارسی، دوره ‌ای ایده آل برای یادگیری تمامی افراد است و بهترین کیفیت را ارائه می دهد.
ادامه مطلب >
مزایای استفاده از پمپ کارواش صنعتی
زمان  شست‌و شو با اب پرفشار اگر ‌می‌خواهید از آب کمتری استفاده کنید و در واقع صرفه جویی در مصرف آب را رعایت کنید، می ‌توانید از پمپ کارواش صنعتی استفاده کنید .
ادامه مطلب >
ساخت دیوار سبز مصنوعی
به دلیل اجرای فضای سبز عمودی روی دیوار، این پدیده دیوار سبز یا green wall (گرین وال) نام گرفت.
ادامه مطلب >
انواع اتصالات استیل
به قطعاتی که در تغییر سایز، تغییر مسیر، انشعاب یا اتصال خطوط لوله استفاده می‌شود، اتصالات می گویند.
ادامه مطلب >
چطور کابینت ساز حرفه ای و منصف پیدا کنیم؟
برای پیدا کردن یک کابیت ساز مطمئن که از عملکرد او هم راضی باشیم روش‌های مختلفی وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره شده است.
ادامه مطلب >
قیمت مسکن در ایران و کشورهای دیگر را باهم مقایسه کنید
مسکن نه فقط در ایران که در تمامی کشورهای جهان کالایی سرمایه‌ای یا به عبارت دیگر سرمایه‌ای‌ترین کالا محسوب می‌شود.
ادامه مطلب >
همه چیز درباره قهوه
امروزه بسیاری از مردم به جای چای و نوشیدنی های گرم، ترجیح می دهند قهوه بنوشند. به همین دلیل خرید و مصرف قهوه امروزه در زندگی مردم ایران پررنگ تر شده است. نوشیدن انواع قهوه فرانسه، اسپرسو، کاپوچینو و ...
ادامه مطلب >
تعمیر موتورسیکلت را دز کجا یاد بگیرم؟
ازدیاد وسایل نقلیه عمومی و خصوصی و شلوغی شهرها باعث شده ساعت‌های زیادی را در ترافیک بگذرانیم.داشتن مهارت و دانش در زمینه عیب­‌یابی و تعمیر مشکلات موتورتان کمک زیادی به شما خواهد کرد.
ادامه مطلب >