فرش یکی از مهمترین اثاثیه در منازل بسیاری از ایرانیان است. این محصول را میتوان در ابعاد و طرحهای مختلف در منازل دید. از فرشهای عادی که برای دکوراسیون کف اتاق استفاده میشود تا پادریها و تابلوفرشها. اما نگهداری فرش، با این که به زیبایی منزل اضافه میکند، چالشهایی هم به همراه دارد. شستشوی فرش یکی از این چالشها است. با این که سپردن فرش به قالیشویی، یکی از رایجترین انتخابها در شستشوی فرش است، خیلی از افراد ترجیح میدهند این کار را در منزل انجام دهند. اگر فرشتان خیلی کثیف نیست، یا امکانات لازم برای شستشوی فرش را در منزل دارید، در این مقاله همراه ما باشید تا با هم نکاتی را دربارهی نحوه شستن فرش در خانه بررسی کنیم.
برای شستن فرش ها شما میتوانید از ابزارآلاتی همانند فرچه، کیسه، تی و پارو استفاده کنید. پس از منتقل کردن فرش خود به محل مورد نظر سعی کنید در جایی که کمی شیب باشد فرش را پهن کرده. در ابتدا باید سطح فرش را کاملاً با آب خیس کنید. برای شست شوی با کیفیت تر بهتر است فرش خود را به چهار قسمت فرضی تقسیم کرده و شست شو را به صورت بخش بخش انجام دهید. توجه داشته باشید که ماده شوینده را به صورت مستقیم روی فرش خود نریزید. برای جلوگیری از اسیب رسیدن به فرش در هنگام شست شو بهتر است فرش خود را نسبت به رنگ دهی چک کنید. برای این کار می توانید یک پارچه سفید مرطوب را روی فرش کشیده و پس از آن رنگ پارچه را بررسی کنید اگر رنگ پارچه تغییر کرده بود باید بدانید که فرش شما رنگ پس می دهد. با توجه به این موضوع بهتر است روش های پیشرفته برای شست شوی آن به کار گرفته شود که اصولا
قالیشویی ها از این روش ها استفاده می کنند.
آبکشی فرش در منزل:
برای آبکشی فرش در منزل می توانید از وسیله ای به نام تی یا پارو استفاده کنید برای این کار باید قسمت های مختلف فرش را پارو بکشید. توجه داشته باشید که این کار را با قدرت زیادی انجام ندهید زیرا امکان جدا شدن تار و پود از فرش شما وجود خواهد داشت برای این کار معمولاً باید انرژی زیادی صرف کنید. پس بهتر است آن را به صورت گروهی و یا در مدت زمان مقرر انجام دهید. برای نتیجه گیری بهتر باید این فرآیند را طی چند مرحله تکرار کنید. تی ها معمولاً در جنس های فلزی و پلاستیکی قابل سفارش هستند که نمونه فلزی آن از کیفیت بالاتری برخوردار خواهد بود.اصولا شرکت های قالیشویی و مبل شویی برای ابکشی از تجهیزات ویژه ای بهره می گیرند.
خشکشویی فرش در منزل:
پس از این که فرش شما به صورت کامل شسته و آبکشی شد باید آن را خشک کنید. برخی از افراد برای آبگیری بیشتر پس از شستن فرش را به صورت خیس لول میکنند. بهتر است بدانید که لول کردن فرش خیس می تواند سبب از بین رفتن حالت تختی و یکدستی فرش شود و پس از خشک شدن فرش شما به صورت تخت روی زمین قرار نخواهد گرفت و با توجه به این موضوع بهتر است فرش را از همان ابتدا به صورت باز شده خشک کنید. معمولا افراد برای خشک کردن فرش آن را در معرض نور خورشید قرار میدهند اگرچه این فرایند منجر به خشک شدن فرش ها میشود اما در ماه های سرد سال این امکان وجود نخواهد داشت از طرف دیگر بارش باران می تواند فرش شما را به صورت مجدد آلوده کند .همچنین قرار دادن فرش ها در معرض نور خورشید امکان آسیب رسیدن به آن را فراهم خواهد کرد با توجه به این موضوع بهتر است روش دیگری را برای خشک کردن فرش های خود به کار بگیرید. در این میان می توانید از گرم خانه ها استفاده کنید در حال حاضر قالیشویی تهرانپارس برای خشک کردن فرش ها گرم خانه های مخصوص خود را استفاده می کنند. در این گرم خانه ها بخاری ها و سنسورهای حرارتی ویژهای وجود دارد که گرمای منتشر شده از آن ها سبب خشک شدن فرش بدون هیچ آسیبی خواهد شد.
نکات مهم برای شست شوی فرش در منزل:
توجه داشته باشید که برای پاکیزه کردن و شستن فرش خود در منزل از هر مواد شوینده ای استفاده نکنید در واقع این مواد تنها برای از بین بردن آلودگی های سطحی کاربرد دارند زمانی که شما از این محصولات برای شست شوی فرش خود استفاده می کنید. با گذشت زمان بافت فرش و تخریب شده و با سرعت بیشتری را آلوده خواهد شد. از آنجا که آبکشی به صورت کامل انجام نمی شود بخش زیادی از این مواد فرش را در بافت فرش تان باقی مانده و با گذشت زمان ان را خراب خواهد کرد.
برای افزایش کیفیت شست شو بهتر است از شوینده های مرغوب و باکیفیتی استفاده کنید برخی از شوینده ها اگرچه قدرت زیادی در شست شو و پاک کنندگی دارند اما سبب خوردگی فرش ها خواهند شد برای نتیجه گیری بهتر می توانید از شوینده های آنزیم دار استفاده کنید این نوع شوینده ها علاوه بر این که پاکیزگی فرش شما را بیشتر میکنند هیچگونه آسیبی به آن ها وارد نخواهند کرد.
شست شوی فرش دستباف در منزل:
اگر قصد شست شوی فرش دستبافت خود در منزل را دارید بدانید که اکثر فرش های دستباف در هنگام شست شو از خود رنگ پس می دهند با توجه به این موضوع شست شوی آن ها کار بسیار سختی خواهد بود و در صورت هرگونه اقدام نادرست و غیر اصولی در این زمینه بافت فرش به طور کامل تخریب خواهد شد.
نحوه شستن فرش و موکت در خانه:
اگر فرش های شما به قدری کثیف نیستند که بخواهید برای شست و شو آن ها را به قالیشویی بسپارید و یا نمی خواهید هزینه زیادی بپردازید و به شرکت های قالی شویی مراجعه کنید پس خودتان فرش هایتان را بشویید تا تمیز شوند . در ادامه اصول شستشوی فرش در منزل را برایتان آورده ایم:
1. شستن فرش نیازمند فضای مناسب است پس اگر فضای مناسبی دارید و ابعاد فرشتان کوچک است با رعایت مصرف بهینه آب می توانید آن را در خانه بشویید اما اگر فرش خانه شما بیشتر از 6 متر است، تابع فرهنگ آپارتمان نشینی باشید وشستن آن را به قالیشویی بسپارید.
2. قبل از شستشوی فرش گرد و غبار آن را با تکاندن فرش یا با کشیدن جارو از بین ببرید اما مواظب باشید حین این کار تار و پود فرش شما را دچار آسیب نشود.
3. اطمینان یابید که فرش شما رنگ نمی دهدزیرا رنگ دادن به فرش دستبافت و یا ماشینی آسیب جدی وارد می کند. برای اینکه بدانید فرش شما رنگ می دهد یا نه، روی سطح فرش یک پارچه یا دستمال سفید مرطوب بکشید. اگر پارچه مرطوب رنگ گرفت، فرش را خودتان نشویید و شستشوی آن را به افراد ماهر بسپارید.
4. برای اینکه آب اضافی فرش به راحتی از آن خارج شود برای شستشوی فرش از سطحی سخت و شیبدار استفاده کنید .
5. برای شستشوی فرش درجه حرارت آب باید متوسط باشد واز آب ولرم استفاده نمایید.
6. از مواد شوینده قلیایی در شستشوی فرش استفاده نکنید و اسیدیته خنثی را به کار ببرید. برای شستشوی فرشتان از پودر شستشوی دستی، شامپو فرش، پودر صابون و مایع ظرفشویی استفاده کنید و اگر فرشتان چندان کثیف نیست یا روی آن لکه چربی وجود ندارد، از شوینده رقیق شده با آب استفاده کنید.
سطوح زیر فرش را با مواد شوینده اسیدی یا مواد شوینده ای که خاصیت قلیایی دارند تمیز نکنید چون امکان دارد که اثرات مواد شوینده از روی سطوح خوب تمیز نشوند و باعث آسیب رساندن به بافت فرش شوند.
7. بعد از شستشوی فرش آن را آبگیری کنید و پرزهای اضافی آن را با حوله بگیرید. اگر فکر می کنید فرشتان رنگ می دهد بگذارید فرش شما ساعتی در همان حالت بماند تا رنگ به قسمت های دیگر راه نیابد.
8. برای خشک شدن فرش، آن را از پشت و در فضای آزاد به دور از نور آفتاب پهن کنید.
9. فرشتان را در نور آفتاب قرار ندهید و آویزان نکنید زیرا این کارها سبب آسیب به بافت فرش می شود.
10. برای خشک کردن فرش از وسایل گرم کننده و حرارتی استفاده نکنید.
11.در حال پهن کردن فرش روی ریشه فرش آب نگیرید زیرا این کار سبب زرد شدن ریشه های فرش می شود.
12. پس از خشک شدن فرش آن را با یک برس به آرامی برس بزنید تا طرح ها جای خود قرار گیرند.