انتخاب وسایل و تجهیزات آشپزخانه از اصلی ترین و مهم ترین انتخاب ها در دکوراسیون منزل است. این که شما بتوانید محصولاتی را خریداری کنید که بر اساس نیاز، بودجه، ابعاد منزل و... اولویت بندی شده اند مسئله مهمی است که برای رسیدن به آن باید اطلاعات خود را در رابطه با نوع محصول مورد نظر افزایش دهید.امروزه در بسیاری از خانه ها برای تهیه و پخت ماهی، گوشت، پیتزا از فر استفاده میگردد بدون شک داشتن اطلاعات کافی پیش از خرید هر وسیله ای ، راهگشا و تسهیل کننده در امر انتخاب خواهد بود. از آنجایی که اجاق ها قیمت نسبتا بالایی دارند و ورودشان به منازل برای سالهای طولانی خواهد بود لذا لازم است در انتخاب اجاق و فر خود نهایت دقت را داشته باشیم.
انواع فر از نظر تکنولوژی مورد استفاده :
۱ – فرهای مکانیکی
۲ – فرهای الکترونیکی با برنامه های آماده برای پخت بوسیله تنظیم دما و تنظیم زمان توسط کارخانه
۳ – فرهای هوشمند جدید
انواع فر از نظر نوع و محل نصب در آشپزخانه :
۱ – توکار ( نصب در داخل کابینت )
۲ – معمولی یا در اصطلاح مُبله (بدونه نیاز به نصب استفاده به صورت پرتابل و قابل جابجایی )
انواع فر از نظر نحوه پخت و پز غذا :
۱ -فر گازی ( پخت غذا به کمک گاز شهری )
۲ -فر برقی (پخت غذا به کمک المنت های برقی)
۳ – فر کانوکشن convection (پخت غذا به کمک امواج مایکروویو و المنت)
انواع فرهای توکار:
فر توکار برقی
همان طور که می توان از نام این نوع فر توکار نیز برداشت کرد این فرها از انرژی برق استفاده می نمایند و برای پخت اصلی غذا و گرمای تکمیلی آن تنها از طریق این انرژی کار می کنند. شکل گیری حرارت در این نوع فر توکار توسط المنت ها حرارتی صورت می گیرد که این المنت ها در برخی از مدل ها در قسمت بالایی دستگاه قرار دارند و در برخی از مدل ها نیز در قسمت پایین.
از مزایای این نوع فرهای توکار می توان به این موارد اشاره کرد:
• سرعت عمل
• پخت یکنواخت
• امکان طراحی به شکل لمسی
• قفل کودک
•ممانعت از اتلاف انرژی
اگر بخواهیم معایب این نوع از فرها را نیز بررسی کنیم می توانیم به هزینه بالای برق آن اشاره کنیم.
فر توکار گازی
فر گازی توکار وسیله ای است که برای روشن شدن به گاز و شعله نیاز دارد. در اکثر فرهای گازی این شعله در پایین آن قرار گرفته است. البته در برخی از مدلها شعله ای نیز در بالای فر قرار دارد که به گریل گازی معروف است و برای گریل کردن غذاها به کار می رود. فرهای گازی گریل دار انعطاف پذیری و همچنین قابلیت های بیشتری در اختیار شما قرار می دهند. همچین نباید فراموش کرد که برای این نوع فر توکار حتما به لوله کشی گاز نیاز دارید. اما اجازه دهید کمی راجع به ویژگی های آن نیز برایتان بگوییم.
در فرهای گازی توکار گرما به شکلی سریعتر و با میزان حرارت بیشتری به غذا منتقل می شود. این حرارت از پایین ظرف به تمام قسمت های آن منتقل می شود. اما همانطور که شعله روشن است، از آن گازهایی متصاعد می شود که مقدار ناچیزی رطوبت به هوا آزاد میکند. به همین دلیل است که غذاهای پخته شده با فر گازی توکار نسبت به فر برقی معمولا آبدارتر هستند. این ویژگی برای پختن و همچنین کباب کردن غذا عالی بوده و باعث می شود بتوانید لازانایا و کیک های لذیذی بپزید.
فر های گازی–برقی:
فر توکار برقی گازی از دو نوع سوخت برای تأمین انرژی استفاده می کنند. در این نوع فر ها، علاوه بر انرژی گازی، از المنت های الکتریسیته هم استفاده می کنند و بسته به نیاز از تبدیل انرژی استفاده می کنیم.
نکته خیلی مهم در صورت انتخاب فر برقی-گازی، حتما انشعاب گازی که برای فر استفاده می کنید باید از انشعاب گاز رومیزی یا گاز مبله مجزا باشد. در واقع شیر فلکه گاز، برای فر و گاز رومیزی جداگانه است.
فر روکار:
فر های روکار از نظر عملکرد و کارایی بسیار شبیه به فرهای توکار هستند. اما از لحاظ فضای اشغالی قاعدتا فرهای روکار چون روی کابینت قرار می گیرند منجربه اشغال بخشی از فضا می شوند. اما مزیتی که فرهای روکار دارند در نحوه ی جابجایی است که حمل فرهای رو کار بسیار آسان تر از مدل توکار است.
تفاوت دیگر این دو مدل در مصرف انرژی آن هاست که فرهای روکار فقط برقی هستند و در مقابل فرهای توکار هم برقی و هم گازی هستند.
همچنین از لحاظ قیمتی، خرید فر های روکار در مقایسه با خرید فر توکار و مبله ارزان تر هستند.
درعملکرد پخت فر برقی و فر گازی ؛ چه مواردی اهمیت دارند؟
بررسی تفاوت فر برقی و گازی از نظر دما
اولین چیزی که به اعتقاد ما اهمیت زیادی دارد، تفاوت فر برقی و گازی از نظر دماست. همانطور که پیش از این گفتیم، فرهای گازی سریعتر به دمای مورد نظر برای پخت می رسند. همچنین کنترل بهتری بر روی دمای آن داشته و با استفاده از شعله پخش کن می توانید دما را کم و زیاد کنید. اما از طرفی دیگر به محض اینکه فر را خاموش کنید، گرمای آن سریع افت کرده و سرد می شود. در نتیجه فرایند گرم و سرد کردن، قسمت هایی از غذا گرم و بخش های دیگر آن سرد باقی می ماند. برای جلوگیری از این کار حتما باید از فن استفاده کنید.
البته اگر فر شما از وجود فن بی بهره باشد، بایستی خودتان به صورتی دستی غذا را بچرخانید تا مطمئن شوید که تمام قسمت های غذا به خوبی پخته شود. فقط این نکته را به خاطر داشته باشید که قسمت های پایینی همیشه نسبت به بخش های بالایی سریعتر پخته می شوند.
در مقابل، فرهای برقی توکار زمان بیشتری برای سرد کردن نیاز دارند. به همین دلیل حتی اگر فر را خاموش کنید، گرما برای مدت بیشتری بر روی غذا باقی می ماند که مزیت ویژه ای برای تازه ماندن غذاست. از طرف دیگر، اگر رسیدن به دمای مناسب برای پخت در فرهای برقی به زمان بیشتری نیاز دارد، اما به محض اینکه به حرارت مورد نظر رسید، آن را برای مدت بیشتری حفظ می کند.
روش پخت
فرهای برقی با اختلاف در زمینه روش پخت برنده این رقابت بودند. در واقع به کمک این مدل ها می توان از روش های پخت بیشتری بهره برد.
کدام مدل زودتر گرم می شود؟
با توجه به هر آنچه که تا اینجا بیان کردیم، می توان حدس زد که فرهای گازی لقب برنده را در این زمینه به خود اختصاص دهند. به محض اینکه شعله فر گازی را روشن نمودید، سریع به دمای مورد نظر برای پخت خواهد رسید. همچنین می توانید آن را به راحتی کنترل نمایید. کافی است به میزان شعله نگاه کرده و آن را کم یا زیاد نمایید. هر چه شعله بزرگتر باشد، حرارت آن نیز بیشتر است. در مقابل، با خرید فر برقی توکار ، باید انتظار این را داشته باشید که فر دیرتر گرم شود. اما جالب اینجاست که به محض اینکه گرم شد، حرارت خود را به راحتی از دست نداده و بسیار بهتر از فر گازی عمل می نماید. بنابراین می توان گفت که حفظ حرارت ارزش صبر کردن چند دقیقه بیشتر برای گرم شدن را دارد.
راحتی کاربری کدام یک بیشتر است؟
در این زمینه نیز ما نمره قبولی را به فرهای برقی می دهیم. در فر گازی توکار ، برای روشن شدن فر باید دقت زیادی به خرج داده و چند بار امتحان کنید تا روشن شود. همچنین باید بسیار مراقب باشید که صورتتان نسوزد! به هر حال برای روشن شدن شعله پخش کن باید صورت خود را به آن نزدیک نگه دارید.
در خرید فر توکار یا روکار باید به چه نکاتی دقت شود؟
• علاوه بر دقت به ابعاد فر و تناسبی که با ابعاد کابینت مورد نظر دارد، باید به نوع مصرف و تعداد دفعات استفاده در روز نیز توجه کنید.
• مصرف انرژی و هزینه برق یکی از موارد بسیار مهمی است که باید مدنظر داشته باشید. در کشور ما انرژی برق گرانتر از گاز است. با توجه به مصرف خود تصمیم بگیرید که فر گازی مناسب شما است یا برقی.
• شرکت گارانتی کننده باید معتبر باشد و در قبال تعهدات تعیین شده، خدمات مسئولانهای ارائه دهد.
•جنس بدنه داخلی فر در کارکرد و پخت غذا بسیار مهم است.
•کیفیت درب فر
• برچسب انرژی مستهلک شدن فر حائز اهمیت است.
•عایقبندی بدنه برای کاهش اتلاف انرژی فر توکار
•تحمل دمای شیشه اهمیت بالایی دارد. قیمت شیشه فر بسیار بالاست و شامل گارانتی نیز نمیشود.
•سیستم خود تمیزکنده حرارتی فر با بالا بردن زیاد دمای داخلی فر، چربی ها و آلودگی ها را به لایه نازکی از خاکستر تبدیل می کند که سپس پاک کردن آن ها با یک دستمال مرطوب بسیار آسان می شود. امروزه این سیستم ها با عناوین مختلفی مانند خود تمیز کن پیرولیتیک یا کاتالیزوری در بازار وجود دارند که اساس کار همه آن ها همان از بین بردن رسوبات مواد غذایی با استفاده از حرارت بسیار بالا است.
در سیستم های خود تمیزکن کاتالیزوری، رشته های کاتالیزوری آلودگی ها و چربی ها را به خود جذب می کنند. سپس این آلودگی ها با حرارت بسیار بالای ایجاد شده، از این رشته ها جدا می شود و شما قادر خواهید بود تا آنها را بطور کامل از اجاق خود جدا نمائید.
•قدرت گریل یکی از ویژگیهای مهم فر میباشد زیرا در تُست و برشته کردن غذای شما نقش ویژهای را ایفا میکند. بسیاری از غذاها نیاز به گریل کردن دارند و این یکی از ویژگیهای بارز استفاده از فر و تفاوت پخت غذا در گاز و فر است
•اگر شاغل هستید یا نیاز دارید به سرعت یخ مواد غذایی را ذوب کنید، فری را انتخاب کنید که قابلیت یخزدایی داشته باشد
•شما قطعا دوست ندارید دمای بدنهی فر شما آنقدر زیاد شود که به وسایل مجاور آسیب برساند؛ بنابراین اطمینان حاصل کنید که دستگاه فر شما به دستگاه خنککننده مجهز است.
•اگر بدنه و شیشهی درب فر، لعابکاری شده باشد، حرارت درون فر به هدر نخواهد رفت و پخت غذا بهتر انجام خواهد شد. از طرفی هوای گرم درون فر کمتر به داخل فضای خانه نفوذ میکند و از گرم شدن هوای منزل جلوگیری خواهد شد.
•متناسب با نیاز خود به تعداد طبقات فر توجه کنید. معمولا فرها دو یا سه طبقه دارند و در رسپیهای مختلف علاوه بر میزان دمای فر معمولا به اینکه غذا را در کدام طبقه قرار دهید اشاره میکنند. بنابراین داشتن حداقل دو طبقه یک مزیت محسوب میشود.
•اگر خانوادهی شما به غذاهای برشته و مرغ بریان علاقه دارند، هنگام خرید فر به این نکته توجه کنید. میلهای که توسط تولیدکننده در وسط فر تعبیه شده است در برشته کردن مواد غذایی به شما کمک خواهد کرد.
•پس از اولین استفاده از فر روغن و مواد غذایی به دیواره و درب فر خواهد چسبید و باید بتوانید آن را تمیز کنید. این نکته را مد نظر قرار دهید که چنانچه قادر باشید شیشههای درب فر را جدا کنید، به آسانی آن را خواهید شست. در انجام این کار دقت کنید تا قطعات فر شما آسیب نبیند. تمیزکنندگی خودکار یک قابلیت ویژه در فرهای پیشرفته است که کار شما را بسیار راحت خواهد کرد.
سوالات مهم از فروشنده در راهنمای خرید فر
همهی فرها با یک هدف تولید شدهاند و آن هدف این است که به شما در طبخ غذا، دسر و… کمک کنند. برخی فرها با داشتن آپشنهای بیشتر، کار را برای شما راحتتر کردهاند. آنها ویژگیها و ملزوماتی دارند که هر خانم خانهداری را به وجد خواهد آورد. بنابراین مواردی را که در ادامه آورده شده است از فروشنده سوال کنید:
آیا دستگاه فر، کنترل دیجیتال دارد؟
اگر دستگاه فری که انتخاب کردهاید دارای کنترل دیجیتال است به شما این امکان را خواهد داد که درجهی حرارت دقیقتری را انتخاب کنید. در فرهایی که برد دیجیتالی برای کنترل دما ندارند یک شیر چرخشی مانند شیرهای گاز وجود دارد.
آیا دستگاه فر، تایمر دارد؟
در میان شلوغیهای روزمره، صدای یک زنگ میتواند خیال شما را راحت کند. فرهایی که قابلیت تایمر دارند به صورت اتوماتیک روشن خواهند شد و پس از انجام فرآیند پخت، خاموش میشوند.
آیا دستگاه فر، ریل تلسکوپی دارد؟
ریل تلسکوپی به شما کمک خواهد کرد قفسهها را به راحتی حرکت دهید و جابهجا کنید.
آیا دستگاه فر، عملیات پخت با بخار را انجام میدهد؟
اگر دستگاه فر مجهز به مخزن آب باشد، پخت با بخار را برای شما انجام میدهد و غذایی سالم و ترد را برای شما آماده میسازد.
شیشهی دستگاه فر چند جداره است؟
خوب است بدانید شیشهی ۳ یا ۴ جداره در مصرف بهینهی انرژی، نقش موثری خواهد داشت. همچنین کیفیت شیشه فر خیال شما را از عدم شکستن و ترک برداشتن در نتیجه حرارت بالا آسوده خواهد کرد.