نارنج میوهای ترش از خانواده مرکبات است و درخت نارنج که بومی آسیا و مدیترانه است به عنوان مادر مرکبات شناخته میشود و پایه بسیار خوبی برای پیوند شاخههای نارنگی یا پرتقال است.
طبع نارنج سرد و خشک است، از نارنج، پوست نارنج و بهار نارنج برای تهیه سس سالاد، مربا و مارمالاد و به عنوان طعمدهنده غذا استفاده میشود، همچنین از روغن نارنج نیز برای تهیه داروها، لوازم آرایشی و صابون استفاده میشود.
بهار نارنج مانند چای سبز و دیگر گیاهان دارویی، غنی از آنتیاکسیدان است که از بدن در برابر رادیکالهای آزاد محافظت میکنند، همچنین دمنوش بهار نارنج دارای خواص ضدالتهاب و ضدآلرژی است؛ بنابراین مصرف چای و دمنوش این گیاه، در درمان و پیشگیری از سرطان مفید است.
نارنج و آب سرشار از ویتامین C آن:
نارنج یک نوع از مرکبات با طعم ترش است که خواص دارویی بسیاری دارد و به نام پرتقال تلخ در زبان انگلیسی شناخته می شود. گوشت این میوه دارای طبع سرد و خشک است و پوست و شکوفه آن گرم و خشک است. خواص نارنج نسبت به دیگر مرکبات بسیار زیاد است همانطور که می دانیم در طب ایرانی تمام ترش مزه ها به اعصاب ضرر می رساند اما نارنج به دلیل داشتن ماده ای صمغی و لعابی در بین آنها کمترین ضرر را به اعصاب میزند.
خواص نارنج:
میوه نارنج به عنوان مادر مرکبات شناخته می شود که در اغلب مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیر قابل کشت و برداشت است. مزایای دارویی و درمانی نارنج در بیشتر قسمت های آن از جمله هسته ،روغن،برگ و پوست و همچنین گل های آن وجود دارد.
نارنج و فواید آن برای لاغری:
وجود سینافین در نارنج باعث کاهش چربی های بدن میشود و به لاغری و کاهش اشتها کمک می کند. خواص نارنج در کاهش اشتها بسیار تاثیر گذار است اما مصرف زیاد آن به دلیل افزایش فشار خون خطرناک است. پوست نارنج نیز برای کاهش اشتها بسیار مفید است.
نارنج و کاهش قند خون:
خواص نارنج برای افراد دیابتی مفید است عصاره آن میزان چربی در جریان خون را کاهش میدهد و به خاطر داشتن اثر کاهندگی روی قند خون به بیماران دیابتی توصیه می شود. پس کسانی که به بیماری قند خون مبتلا هستند نارنج را در برنامه غذایی خود قرار دهند.
نارنج برای بهبود قوای جنسی:
با استفاده منظم از نارنج می توانید به درمان مشکلات جنسی از جمله نعوظ ، سرد مزاجی ، کاهش میل جنسی بپردازید.
گرفتگی بینی و درمان آن با نارنج:
برای برطرف شدن گرفتگی بینی در طب سنتی و خانگی از نارنج استفاده میشود به این صورت که نارنج را داخل آب در حال جوش قرار داده و بخار آن را استنشاق کنید. همچنین آب نارنج به دلیل داشتن ویتامین c برای درد سینه و دفع خلط و سرماخوردگی و بهبود سرفه مورد استفاده قرار میگیرد.
نارنج و فواید آن برای پوست و مو:
خواص نارنج برای از بین بردن چربی های اضافه پوست مفید است و چون خاصیت ضد باکتری دارد قرمزی پوست و التهاب آن را برطرف کرده و از به وجود آمدن جوش جلوگیری میکند.
نارنج باعث روشن شدن پوست اطراف چشم می شود و پوست را از آلودگی ها و گرد وغبار پاک می کند و همچنین باعث درمان عفونت های قارچی می شود.
برای داشتن موی نرم از نارنج پخته شده استفاده می شود همچنین نارنج از ریزش مو جلوگیری میکند و باعث تقویت موها می شود و به دلیل داشتن اسید فولیک که نوعی از ویتامین B است به رشد موها کمک می کند.
میوه نارنج و آروماتراپی:
یکی از فواید نارنج در روغن آن قرار دارد. روغن نارنج از جمله روغن های خوشبو در آروماتراپی یا همان رایحه درمانی است و بخور آن به درمان درد کمک می کند.
نارنج برای بهبود یادگیری:
طبق آزمایشات انجام شده عصاره نارنج برای بهبود یادگیری و نقص حافظه مفید است.
نارنج و کمک آن به هضم و گوارش:
مصرف نارنج برای رفع مشکلات گوارشی همچون اسهال ،یبوست و گاز و زخم روده توصیه می شود. همچنین از خواص نارنج کمک به اختلالات کیسه صفرا ،کلیه و کبد و مثانه است.
تاثیر نارنج بر سلامت کلیه ها:
نارنج از کلیه ها به دلیل داشتن خاصیت ضد اکسیدانی و محتوای فلاونوئید محافظت میکند و برای سلامت آن ها بسیار مفید است. همچنین برای دفع سنگ کلیه و مثانه از عرق بهار نارنج به همراه آب و کرفس استفاده می شود.
ویژگی ضد سرطانی نارنج:
به دلیل وجود لیمونن و میرسن نارنج دارای خاصیت ضد توموری بوده و از ابتلا به سرطان به ویژه سرطان روده پیشگیری می کند.
نارنج وخواص ضد التهابی آن:
عصاره این میوه دارای خواص ضد التهابی است که به کاهش درد و تورم به وجود آمده به خاطر التهاب کمک کرده و همچنین از دیگر خاصیت های نارنج استفاده از روغن پوست آن برای درمان بیماری های التهابی مثل آرتریت روماتویید و نقرس است.
رفع بوی بد دهان با نارنج:
بیشترین چیزی که نارنج را در بین همه معروف کرده عطر دل انگیز و بوی بسیار خوشبو و دل نشین آن است که همین ویژگی آن به بهداشت دهان و دندان کمک می کند. یکی دیگر از خواص نارنج کاهش بوی بد دهان است. نوشیدن یک فنجان دمنوش آن در طول روز باعث کاهش بوی بد دهان می شود و کمک به بهداشت دهان و دندان می کند.
خواص آب نارنج:
آب نارنج سبب پایین آمدن تب می شود. از آب نارنج می توان برای سردردهایی بدون علامت مشخص استفاده نمود. قرار دادن نارنج در برنامه غذایی و خوردن آن سبب جلوگیری از خونریزی بواسیرخواهد شد.
افرادی که در هوای آلوده دچار تنگی نفس می شوند بهتر است از نارنج استفاده کنند. افرادی که در هوای کثیف دچار خفقان میشوند توصیه می شود که حتما از نارنج استفاده کنند.
برای درمان ورم گلو در اوریون مقدار مساوی از آب نارنج ، سرکه و غوره را با هم مخلوط کرده و بر روی برآمدگی بمالید. نارنج دارای خواص ضد نفخ، ضد یبوست، ضد تهوع، ضد پیری و نشاط آور است.
خواص درمانی پوست نارنج:
پوست نارنج دارای مزاج گرم و خشک است. برای تهیه مربا از خلال پوست نارنج استفاده می کنند . همچنین می توانند برای تهیه ترشی خلال پوست نارنج را در سرکه بخیسانند و ترشی تهیه نمایند. مربا و ترشی پوست نارنج سبب تقویت معده می شود. پوست نارنج تقویت کننده قلب و معده شده و نشاط آور است.
برای جلوگیری از تهوع و استفراغ ده گرم پوست نارنج خشک شده را بکوبید و با آب بخورید ، از این مورد می توان برای از بین بردن انگل های معده و روده نیز استفاده نمود.
برای جلوگیری از سردرد می توانید پوست نارنج را با سرکه روی شقیقه ضماد کنید. برای درمان حالت تهوع و استفراغ حدود چهار گرم از پوست خشک نارنج را مصرف نمایید.
فواید تخم نارنج (هسته نارنج):
خوردن 4 گرم تخم نارنج و 4 گرم تخم لیمو ترش کوبیده شده برای درمان عقرب گزیدگی مفید است.